JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Norska batteriuppstickaren lägger allt krut på USA

Freyr avskedar 78 anställda, skär ner ledningen från 19 till 6, halverar cashflödet och flyttar allt fokus till produktion i USA.

Freyr betonar att det handlar om en paus, inte om nedlagda projekt. 

I början av november blev det känt att  Freys planerade finska cellfabrik i Vasa skjuts upp. Planerna på en katodmaterialfabrik går dock vidare, tills vidare. Freyr ansöker om byggnadstillstånd.

Den planerade gigafabriken i Svenljunga i Sverige cancellerades redan i början av september.

Bygget av cellfabriken i Mo i Rana, Giga Arctic, har kommit långt – se bilden ovan – men inte ens det räcker för att slutföra den. Giga Arctic skulle inte bli konkurrenskraftig mot de amerikanska batterierna och läggs på is – eller bokstavligen kommer lokalerna att hållas på 12 grader.

Utvecklingsarbetet stannar dock i Norge. Freyr siktar på att kunna visa upp en automatiserad lina som producerar testbara celler nästa år.

Övriga resurser läggs på cellfabriksbygget i Georgia. 

Det är USA:s subventionsprogram IRA som ritar om Freyrs färdplan, liksom det tidigare ritat om planerna för bland annat Tesla och Northvolt. IRA har lett till en explosion av investeringar i det amerikanska batteriekosystemet.

Freyr var ett av de första företagen efter Northvolt att satsa på storvolymtillverkning av battericeller i Europa. Frey är noterat på New York-börsen, och har under det senaste året tappat 88 procent av sitt värde.


Bilden: Bygget av cellfabriken i Mo i Rana i Norge har kommit långt men läggs nu på is. Bild: Freyr.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)