Freyr avskedar 78 anställda, skär ner ledningen från 19 till 6, halverar cashflödet och flyttar allt fokus till produktion i USA.
Freyr betonar att det handlar om en paus, inte om nedlagda projekt.
I början av november blev det känt att Freys planerade finska cellfabrik i Vasa skjuts upp. Planerna på en katodmaterialfabrik går dock vidare, tills vidare. Freyr ansöker om byggnadstillstånd.
Den planerade gigafabriken i Svenljunga i Sverige cancellerades redan i början av september.
Bygget av cellfabriken i Mo i Rana, Giga Arctic, har kommit långt – se bilden ovan – men inte ens det räcker för att slutföra den. Giga Arctic skulle inte bli konkurrenskraftig mot de amerikanska batterierna och läggs på is – eller bokstavligen kommer lokalerna att hållas på 12 grader.
Utvecklingsarbetet stannar dock i Norge. Freyr siktar på att kunna visa upp en automatiserad lina som producerar testbara celler nästa år.
Övriga resurser läggs på cellfabriksbygget i Georgia.
Det är USA:s subventionsprogram IRA som ritar om Freyrs färdplan, liksom det tidigare ritat om planerna för bland annat Tesla och Northvolt. IRA har lett till en explosion av investeringar i det amerikanska batteriekosystemet.
Freyr var ett av de första företagen efter Northvolt att satsa på storvolymtillverkning av battericeller i Europa. Frey är noterat på New York-börsen, och har under det senaste året tappat 88 procent av sitt värde.
Bilden: Bygget av cellfabriken i Mo i Rana i Norge har kommit långt men läggs nu på is. Bild: Freyr.