Följ med Matt Venn när han i osminkad realtid livesänder uppstarten av chip från Tiny Tapeout 2!
Chiputveckling är till en stor del höljd i dunkel. När nya chips visas upp för allmänheten tenderar de att lyftas fram som perfekta skapelser som bryter ny mark vad gäller gigahertz, milliwatt eller petaflops.
I verkligheten är det förstås mer regel än undantag att det åtminstone är något fel på chipet. I de flesta fall går det att sopa under mattan med hjälp av lite mjukvara, men i värsta fall kan en hel omdesign krävas. Alla dessa åtgärder sker bakom lyckta dörrar för att inte befläcka den välpolerade fasaden av perfektion.
Olof Kindgren är aktiv inom öppen hårdvara som utvecklare, som styrelsemedlem i FOSSi Foundation och som ambassadör för RISC-V International, med mera. Han jobbar på svenska utvecklingsbolaget Qamcom. Texten är tidigare publicerad i branschtidningen Elektroniktidningen. |
Så för den som är intresserad av att se hur det faktiskt går till när man blåser liv i ett chip och låter det ta sina första stapplande steg, finns det så gott som ingen information att tillgå.
I FOSSI-VÄRLDEN finns inte samma incitament att –framhäva perfektion gentemot sina konkurrenter, utan man låter sig istället inspireras och lära av varandra. Går det bra så firar man tillsammans. Går det dåligt så lär man sig tillsammans till nästa gång. Och den stora styrkan hos open source är inte bara tillgången till källkod, utan också möjligheten att lära sig själva hantverket av andra.
Detta har chipevangelisten Matt Venn tagit fasta på. Genom projektet Tiny Tapeout har han skapat en öppen och kostnadseffektiv plattform för att prova på att designa egna chips som produceras och levereras hem. Nu har detta tagits ett steg längre när Matt be-stämt sig för att helt osminkat livesända den initiala uppstarten av de chip som kommit tillbaka från Tiny Tapeout 2.
Men oavsett om chipen fungerar eller ej så kan vi med säkerhet säga att ny kunskap har spridits, vilket är ett resultat i sig.
Så hur gick det då? Se nedan!