JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fler finska mobilnät ska bli batterier 

Mobiloperatören Telenor ska använda konkurrenten Elisas teknik för att förvandla mobilnätens backupbatterier till distribuerade batterilager.  

Batterier sitter här och där i mobilinfrastrukturen för att fungera som backup om strömmen går. Men varför inte börja använda dem lite mer aktivt som buffertar, och pumpa upp dem när elen är billig och låta dem driva mobilnätet när elen är dyr?

Den ljusa idén kommer från finska operatörern Elisa, som för ett år sedan fick EU-stöd för att rulla ut tekniken i sitt eget mobilnät – det byggs just nu om till ett AI-styrt 150 MWh-batteri.

Just nu byggs massor av batteriparker runtom i världen för att stödja elnätet. Samtidigt finns redan mängder av uppkopplade backupbatterier på plats som nästan bara behöver programmeras om för att kunna extraknäcka som energilager och effektreserv.

Idén är så bra att den måste spridas, tycker Elias, och har vänt sig till konkurrenten Telenor och DNA Tower som äger Telenors sajter.

– Det finns ingen konkurrens i kampen mot klimatförändringarna, säger Henri Korpi, chef för internationella digitala tjänster på Elisa.

Elisas lösning heter DES (Distributed Energy Storage).

– Vi har bevisat att lösningen fungerar i våra egna nät i Finland och Estland. Des är verkligen en win-win för operatörer. Det hjälper dem att sänka sina energikostnader och erbjuder värde till samhället.

Förnybar energi från variabel vindkraft kan nu komma till bättre nytta.

– Genom att införa DES i våra nät kommer vi att kunna säkerställa att vi använder grön energi på bästa sätt. Det ökar också vårt nätverks motståndskraft, säger Antti Koskinen, vd för DNA Tower Finland.

Batterierna används inte bara som energibuffert – spara el när den billig och använd när den är dyr – utan också för att sälja stabilitetstjänster som AFRR och FCR till elnätet.

Batterier från 2100 finska basstationer ska användas i Elisas distribuerade 150 MWh-batteri, varav kanske en tredjedel kopplats in hittills och alla väntas vara inkopplade år 2025. 

Det finns dessutom fler batterier i infrastrukturen som skulle kunna kopplas in i framtiden.

Elisa har inte kommunicerat vilken effekt batteriet kan leverera för upp- och nedreglering just nu med nuvarande strömkomponenter.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)