En allians har formats för främjandet av pekarskyddstekniken Cheri. Den adderar skydd mot så kallade pekarfel i programkod.
Så kallade pekare kommer att ta lite mer plats i framtidens processorer, om alliansen Cheri får bestämma.
Cybersäkerhetsrisken med så kallade pekare är såpass stor att det är värt priset i form av fler transistorer, att addera ett skyddsnät mot pekarfel. Manpulation av pekarvärden är en vanlig teknik i cyberangrepp.
Pekare är indirekta minnesereferenser – de lagrar minnesadresser och pekar celler där datavärden lagras.
Tekniken Cheri innebär bland annat att pekare lagras tillsammans med uppgifter om vilka minnesadresser det är tillåtet för dem att peka ut, eftersom säkerhetshål i pekare kan handla om att de av misstag eller i en angrepp sätts att peka på minnesceller med känslig kod eller data.
Bland medlemmarna hittar vi Cambridgeuniversitet – där tekniken uppfanns – och tjeckiska Codasip som var först att stödja tekniken i ett kommersiellt verktyg.
Övriga grundande medlemmar är Capabilities, FreeBSD, Lowrisc och SCI.
Alliansen vill standardisera och forma ett ekosystem för Cheri bland branschledare, systemutvecklare, användare och säkerhetsexperter.
Enligt ett pressmeddelande från Alliansen utnyttjas minnesproblem i 70 procent av alla cyberangrepp.
Cheri har utvecklats sedan sedan 2010. Tekniken kan tillämpas selektivt på kritiska funktioner och kräver enligt alliansen en minimal modifiering av källkoden.
Ett av de konkreta målen med Cheri är att företag ska slippa byta ut gammal kod skriven i C och C++ – som är dåliga på att skydda sin pekare mot korruption – mot säkrare språk som Java, Rust eller Ada. Pekarproblematiken är i stor utsträckning orsakad av språken C och C++.
– Mjukvarusamfundet har försökt lösa minnesrelaterade problem i 75 år. Framstegen har varit begränsade och säkerhetsintrång ökar. Det är dags att komplettera mjukvaruinsatserna med robust hårdvara för att förhindra buffertöverskridanden, överläsningar och andra minnesrelaterade sårbarheter, säger Ron Black, VD för Codasip.
Cheri används redan idag i allt från prestandaprocessorer till inbyggda system, enligt alliansens pressmeddelande.
CHERI Alliance kommer formellt att lanseras i september 2024 men accepterar medlemsansökningar redan nu.