I april kunde Gefle Dagblad avslöja att tillverkningsutrustningen och kunnandet från den konkursade batteritillverkaren Nilar skulle förvärvas av zinkjonföretaget Enerpoly. I juli bekräftade företaget uppgifterna inklusive flytten till Stockholm.
Enerpoly bygger på forskning inom batterikemi vid Stockholms universitet som förhindrar att det bildas inaktivt materialet vid batteriets positiva elektrod under laddning. Därmed går det att ladda även ett alkaliskt batteri många gånger.
Tekniken är patenterad och ska enligt företaget ge prisvärda, hållbara och säkra zinkjonbatterier som framförallt passar för stationär lagring av det större formatet.
Enerpoly grundades 2018 och har hittills tillverkat zinkjonceller i en pilotlina på KTH. I december 2023 fick företaget 88,5 miljoner i lån från Energimyndigheten för att skala upp tillverkningen. Köpet av Nilars maskiner och flytten av dem till Stockholm är grundplåten i en anläggning som i full drift ska ha en kapacitet på 100 MWh per år av cellmoduler och batteripaket.
Dessutom har Enerpoly anställt personal inom teknik, processutveckling och drift som har lett utvecklingen och integrationen av Nilars tillverkningsprocess för torra elektroder.
En skillnad mot Nilar är att Enerpoly använder lokalt anskaffade och billigare råvaror.
Företaget har också rekryterat två chefer från Northvolt för produktionen och för industrialiseringen.
Elektroniktidningen hade en längre artikel om Enerpoly hösten 2021.