I maj anlände pilotlinan och i början av augusti var den fullt installerad på Greenhouse Labs i KTH. Här ska Enerpoly tillverka prototyper av sitt uppladdningsbara batteri tänkt för stationär energilagring. Nästa år ska batteriet vara redo att demonstreras för potentiella kunder.
Ett fulladdat alkaliskt batteri används en gång för att därefter återvinnas eftersom kapaciteten hos det försämras avsevärt vid upprepad upp- och urladdning. Problemet är att manganoxiden bildar ett elektrokemiskt inaktivt material vid den positiva elektroden. Det går helt enkelt inte att få tillbaka energin.
EnerpolyGrundat: 2018 Ort: Stockholm Antal anställda: 10 Specialitet: batteriteknikTillämpning (primär): stationär energilagring Långsiktig affärsidé: licensieringsmodell Finansiering (investering & bidrag): ca 25 miljoner kronor |
Efter år av forskning, och många timmar i labbet, har Mylad Chamoun lyckats förhindra att det inaktiva materialet bildas vid batteriets positiva elektrod. Han har alltså rundat problemet att inte kunna ladda ett alkaliskt batteri med gott resultat. Tillsammans med Samer Nameer, medgrundare av Enerpoly, ska han ta tekniken ur labbet.
– Det här är en konkurrensutsatt sektor, så det är väldigt viktigt att snabbt få marknadsacceptans, konstaterar Mylad Chamoun, och fortsätter:
Mylad Chamoun |
– Vår strategi är att få fram en produkt att demonstrera till våra kunder så snabbt som möjligt.
Denna sommar har gått till att installera en pilotlina för att producera battericeller som anlände något sent efter att fraktfartyget som den transporterades med försenades. Nu är linan fullt installerad i KTH:s inkubatorlabb Greenhouse Labs.
– Just nu håller vi på att genomföra våra första pilottester för att skala upp produktionen.
Mylad Chamoun påpekar att det som byggts upp är av ett större format än labbskala.
Skiss på kommande battericell. |
– Vi kan med vår pilotlina tillverka runt 20-40 kWh/år. Det tar oss inte långt om vi vill nå volym, utan syftet är att ta fram produkter så att vi kan demonstrera tekniken för framtida kunder.
En viktig detalj är att produktionslinan använder sig av liknande rulle-till-rulle-metod som industrin använder vid tillverkning av litiumjonbatterier idag. Det som skiljer är materialet som ingår och atmosfärmiljön vid tillverkning.
Det gör att en framtida licensieringsmodell passar som hand i handske för företaget.
– Om vi ska nå de extremt höga volymer som krävs för batteritillverkning skulle det krävas väldigt mycket kapital. En licensieringsmodell tillåter oss istället att fokusera på vår kärnkompetens, som är forskning och teknisk utveckling, förklarar Mylad Chamoun.
I en kortserie presenterar Elektroniktidningen ett axplock små och stora företag, men också projekt, som satsar på att kommersialisera material för att skapa miljövänlig energilagring i form av batterier eller superkondensatorer. |
De batteritillverkare som företaget ser som de mest troliga framtida licenstagarna är batteritillverkare som inte har fokus på elfordonsmarknaden, för deras produktionslinor är redan fullt ockuperade.
I detta spår passar ett demonstrationsprojekt finansierat av Energimyn– digheten med 3,8 miljoner kronor väl in. Sedan några veckor har det kommit igång efter att ha fördröjts av myndigheten under pandemin.
– Vi har rekryterat två personer till projektet, som vi drog igång i mitten av augusti.
Projektet är ett samarbete med Polarium, Uppsala universitet och KTH. Polarium, som tidigare hette Incell, utvecklar och tillverkar litiumjonbatterier för stationära energilagringstillämpningar.
Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen. Prenumerera kostnadsfritt! |
Samarbetet ska resultera i en energilagringsprototyp som ska tillverkas i den just färdigställda produktionslinan på Greenhouse Labs.
– Nu har vi fått detta att rulla på bra. Tanken är att vi ska ta fram en prototyp som ska demonstreras i slutet av detta år, för att sedan pilottestas under nästa år, säger Mylad Chamoun.
Fler artiklar i reportaget:
Ligna: Pappersbatteri som håller solcell vid liv
LiU: Ett steg närmare elektroniskt papper på rulle
Altris: Stark medvind för natriumbatteri
Skopas Tech: Snabbladdat, billigt och miljövänligt
Billerud Korsnäs: Batterier på rulle
Bright Day Graphene: De vill skapa grafenflagor i Värmland