JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Världens första tryckta cpu är svensk

Och det är inte vilken svensk som helst som designat den, utan Elektroniktidningens regelbundna medarbetare Olof Kindgren. Prestationen renderar Olof Kindgren hans första publicering i den topprankade vetenskapliga tidskriften Nature.

En av Olof Kindgrens bedrifter är att ha designat Serv (SERV), världens minsta Risc V-cpu räknat i grindar. Och när amerikanska Pragmatic ville klämma in en cpu i tryckt elektronik – där grindstorleken är gigantisk jämfört med kiselprocesser – var Serv ett naturligt val.

En rekursiv plastbit har just vaknat till liv.

Pragmatic har en volymproducerbar process för att skriva ut elektronik på en tunn, flexibel polymerfilm. Företaget bygger just nu en volymfabrik. 

Processen, Flex IC (FlexIC), har en linjebredd på 0,6 µm. Den är kostnadseffektiv och har en ledtid på fyra veckor från design till färdig krets, jämfört med flera månader för kiselprocesser. Läs mer om tekniken här (länk). Den har ett klimatavtryck som är en bråkdel av motsvarande kiselelektronik.

Det vetenskapliga projektet var ett samarbete mellan Pragmatic, det amerikanska Harvarduniversitetet och Olof Kindgrens arbetsgivare Qamcom. Nio av författarna jobbar på Pragmatic och fyra på  Harvard. Utöver Serv-kärnan i sig har Olof Kindgren bidragit med kunnande om hur man bygger resurssnåla system.

Olof Kindgren

– Jag har varit ganska aktivt inblandad i systemarkitekturen.

Den kompletta kretsen är en mikroprocessor kallad Flex-RV. Flex-RV har en yta på 17,5 mm² och byggs upp av 12 596 NAND2-ekvivalenta grindar av IGZO-TFT-transistorer. Den förbrukar 6 mW och innehåller, utöver Serv, en AI-accelerator. 

Klockfrekvensen är 60 kHz – nej, den är inte ett prestandamonster.

Utöver Olof Kindgrens cpu finns en AI-accelerator på kretsen.

Projektets vetenskapliga bidrag är att bana vägen för en era av 32-bitars mikroprocessorer som kostar under en dollar och inte är baserade på kisel.

En poäng är att kretsarna baseras på den öppna cpu-standarden Risc V (RISC-V). Elektroniktidningen planerar att ha ett uppslag om Risc V och andra öppna kärnor i novembernumret av vårt pappersmagasin, med Olof Kindgren som redaktör – och kanske med en fördjupning om detta projekt?

Tryckt elektronik öppnar för nya tillämpningar inom bland annat wearables, medicinska instrument och intelligenta förpackningar.

Publiceringen i Nature är öppen och du kan ladda hem en pdf här (länk).

 

Tillverkningsprocessen FlexIC ger tunna, flexibla elektronikkopmponenter. Kretsen behöver ingen  ytterligare kapsling (till exempel plast eller keramik) för att skydda mot mekanisk påfrestning.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)