Tillväxtverket och Region Östergötland satsar tillsammans med ett antal företag och universitet 58,8 miljoner kronor under tre år på kiselkarbid och galliumnitrid-på-kiselkarbid. Ambitionen är att minska Sveriges beroende av utländska leverantörer, och stärka den tekniska suveräniteten.
Projekt ”Halvledare – en svensk värdekedja” är ett resultat av Tillväxtverkets utlysning i våras med målet att stärka det svenska ekosystemet för halvledare.
Tillväxtverket skjuter till 23,5 miljoner kronor och Region Östergötland sex miljoner kronor. Resterande pengar kommer från de ingående parterna och landar totalt på 58,8 miljoner under lite drygt tre år.
Deltagande parter är Innovative Materials Arena, Linköpings universitet, Chalmers tekniska högskola, Norrköping Science Park, Linköping Science Park, ST Microelectronics, Swegan, Teksic och Polar Light Technologies.
– Det här projektet är en strategisk investering för att stärka Sveriges position inom den globala halvledarsektorn. Vi ser fram emot att arbeta med våra partners för att bygga ett starkt halvledarekosystem och främja utvecklingen av halvledarteknologier, säger projektledaren säger Christer Karlsson i ett pressmeddelande.
– Genom att utveckla en värdekedja för produktion av avancerade halvledarmaterial strävar vi efter att minska Sveriges beroende av utländska leverantörer och stärka den teknologiska suveräniteten.
Projektets huvudsakliga fokusområden:
- Demonstration av en nationell värdekedja för kiselkarbid (SiC) och galliumnitrid (GaN) på kiselkarbid
- Nätverksaktiviteter och samarbete inom kompetenscentra
- Förbättrat samarbete mellan akademi, industri och offentliga aktörer, både regionalt och nationellt, kommer att skapa nya möjligheter för innovation och hållbar teknikutveckling inom halvledarsektorn.
- Utveckling av forsknings- och innovationsinfrastruktur
- Uppgradering och utbyggnad av resurser för materialkarakterisering och epitaxiella processer kommer att möjliggöra avancerad forskning och stödja kommersialiseringen av halvledarteknologier.