JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flex i Linköping smörjer Sony Ericssons utveckling

I Linköping jobbar drygt 200 personer med att stötta Sony Ericssons mobiler i färden från idé till en färdig produkt redo för konsumentens hand. Verksamheten tillhör Flextronics och är absolut kritiskt för mobiltelefontillverkaren.
I svenska öron klingar Flextronics inget vidare. Utflyttning och nedläggning är associationen. Fast det är inte hela sanningen. Kikar man in i den vanligtvis så dolda svenska verksamheten hittar man också av en positiv sida.

- Våra kunder säger till oss att vi är absolut kritiska för deras verksamhet, säger Niklas Torberntsson, ansvarig för testverksamheten på FlexMobile i Linköping.

Linköping har rötter i produktion

Idag är Flextronics Industrialization Group (FIG) i Linköping en viktig länk mellan Sony Ericsson och Flextronics volymproducerande fabriker världen över.

Här jobbar 207 personer uppdelat på flera divisioner. Största är testdivisionen med drygt 100 anställda. Därefter kommer prototypdivisionen med 40 anställda, processutvecklingen med 24 anställda, projektdivisionen med 17 anställda samt ledning och administration.

Anledningen till att den globala kontraktstillverkaren idag har en av sina tre industrialiseringsgrupper i Linköping är att det finns en produktionshistorik i staden. Redan på 1950-talet producerade Ericsson i Linköping. Då handlade det främst om analoga basstationer och datorer.

År 1994 började Ericsson tillverka mobiltelefoner här och två år senare tillverkade företaget enbart mobiltelefoner här. År 2001 tog Flextronics över Ericssons tillverkning i Linköping. Året därpå beslöt dock Sony Ericsson att flytta ut tillverkningen från Sverige.
Niklas Torberntsson jobbar på en utpräglad industrialiseringsenhet som den globala kontraktstillverkaren har i Linköping. Fokus ligger på mobiltelefoner och verksamheten fungerar som en brygga mellan forskning och utveckling och volymproduktion. Flextronics har två till liknande enheter. Tillsammans ingår de tre i Flextronics Industrialization Group - FIG.

- Vi har systersajter i Malaysia och Kina. De är nästan kopior av vår organisation, men vi har lite olika roller. I Sverige är vi mer FoU-nära, säger Claes Lagerström som är chef för verksamheten i Linköping.

Utvecklingen sker parallet

För gänget i Linköping gäller det att snarast komma in i ett projekt när Sony Ericsson sätter fart. Så fort projektidén är kläckt är det dags att kliva in och reda ut vad kunden tänker sig att göra. Elektrisk och mekanisk producerbarhet står på Flextronics agenda från första stund och en projektledare väljs ut som sedan fungerar som spindeln i nätet ända till dess att mobilen börjar tillverkas i större volymer i Flextronics fabriker runt om i världen. I uppdraget ingår att se till att det går att lansera produkten på flera kontinenter samtidigt.

Industrialiseringsprocessen sker hela tiden parallellt med utvecklingen av en ny telefonmodell. Den får aldrig fördröja, utan ska smörja och underlätta utvecklingsarbetet. Det kan exempelvis handla om att tidigt peka på smarta lösningar så att telefonen enkelt går att skruva ihop i slutänden. Men det kan också handla om att bana vägen för kretspaket som ska in i Sony Ericssons mobiler.

- Vi hjälper till exempel tillverkare av kretspaket att se till att deras kretsar enkelt går att testa i produktion, säger Claes Lagerström.

Att Sony Ericsson är Linköpingsverksamhetens klart största kund är ingen hemlighet. Det går det att läsa om överallt. Andra kunder är det känsligare att tala om, men det handlar om företag som har produkter med liknande teknikinnehåll som mobiltelefoner.

- Vi har ju inte Apple som kund, men man skulle kunna tänka sig att vi skulle kunna jobba med iPod, säger Niklas Torberntsson för att försöka åskådliggöra resonemanget.

Staplar kretsar på varandra

På kundlistan finns också flera kretstillverkare. På uppdrag från en välkänd halvledartillverkare har man bland annat utvecklat en metod att montera ett minne ovanpå en processor. Tekniken används i mobiler som lanseras inom kort. Utmaningen i labbet just nu är att montera en tredje krets på höjden.

- Den här typen av jobb gör vi för att lära oss att producera bättre och smartare. Sedan kan vi gå till kunderna och visa vad vi kan göra, säger Claes Lagerström.

Smart återanvändning är också en oerhört viktig detalj i industrialiseringsprocessen. Det innebär att Flextronics är med och tar fram Sony Ericssons plattformar. Allt för att i ett senare skede kunna återanvända testfixturer, testprogramvara, kablar, mät- och testutrustning och mycket mer. Samtidigt strävar Flextronics mot att ta fram nya billigare och enklare testutrustningar. En akustisk låda är ett exempel på produkt som utvecklats i flera steg på senare tid.

Mobilen blir till på några minuter

I början av utvecklingsarbetet gör Flextronics några punktinsatser. När utvecklingen gått längre är det dags att ta fram en prototyp. Den görs i olika utvecklingsskeden och efter att två till tre prototypomgångar körts ska processen och produkten vara stabil.

- Det är viktigt att linan är balanserad i fabriken. När en mobiltelefon tillverkas sker det i 15 till 20 monterings- och teststeg och i idealfallet ska varje delmonent ta exakt lika lång tid, helst runt 20 - 25 sekunder. En felbalanserad lina medför att kapaciteten blir mindre per investerad krona och utnyttjandegraden minskar, säger Thomas Björkman som ansvarar för processutvecklingen.

I lokalerna i Linköping finns en riktig produktionslina, även om den inte är lika storskalig som de Flextronics använder i sina fabriker världen över. Och här är blyfritt sedan drygt ett och ett halvt år.

- Idag har vi inga problem med blyfriheten, varken processmässigt eller komponentmässigt, säger Thomas Björkman.

När komponenterna är monterade laddas testprogramvara och mobilen testas grundligt. Allt från radio och basband till tangentbord, display och kamera testas. Slutligen laddas kundprogramvaran varvid vissa mobiler till och med pryds med etiketter och stopp i en förpackning.

- Här kan vi spotta ut tusen prototyper till kunden om den vill ha, säger Claes Lagerström.

När Elektroniktidningen är på besök är det lugnt i fabriken. Men vid en närmare titt framgår det att linan är uppsatt för tre modeller och om några veckor ska det vara full fart här.

Full fart i labben

I labbet där Elektroniktidningen får titta in är det välstädat. Inga spår syns av nya mobilmodeller på labbänkarna.

- Vi har fyra likadana labb. I de tre här bredvid jobbas det för fullt med att testa kommande mobilmodeller, säger Niklas Torberntsson leende.


Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)