DENNA TEXT HAR tidigare publicerats i oktobernumret av pappersmagasinet Elektroniktidningen. För dig som jobbar i den svenska elektronikbranschen är Elektroniktidningen gratis att prenumerera på – våra annonsörer betalar kostnaden. Här ansöker du om prenumeration (länk). |
Med hjälp av data från energimätare kommunicerar systemet med aktörer och myndigheter som utfärdar ursprungsgarantier. Solbanken sköter även matchningen mellan produktion och konsumtion.
Företaget bildades 2011. Grundarna beskriver sig som klimatsmarta entreprenörer med bakgrund inom IT och miljö.
Kunder har man haft från start. De är idag fastighetsbolag, kommuner och företag som vill använda solel. Dessa har gjort att Solelia till största delen kan beskriva sig som kundfinansierat.
JAN TÅNGRING TYCKER: Elektroner är anonyma och vet inte hur de alstrats, men med hjälp av datorer, skicklig bokföring och ursprungsgarantier kan man se till att tanken i elbilen verkligen fylls med droppar av solenergi. Med gott samvete kan man kalla vilket eluttag som helst för en solladdare. Det här är ett genialt knep – känns nästan som trolleri – för att sprida solenergi till fler förbrukare. |
Med hjälp av organisationen KIC-InnoEnergy siktar Solelia nu på att växa internationellt.
– Flera projekt pågår för att utveckla affärsmodeller för solelen, säger företagets marknads- och säljchef Patrik Noring.
Utöver Solbanken saluför man kundanpassade elbilsladdstationer med solceller på taket.