JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ger termostaten hjärna

TEMA: UPPSTICKARE INOM SMARTA ELNÄT
Ngenic säger sig erbjuda marknadens smartaste styrning av vattenburna värmesystem. Termostaten är en sorts välvillig trojansk häst i kundens hem eftersom även energileverantören kan styra den, för att exempelvis kapa energi­toppar. Men det är något som alla tjänar på.
– Dagens styrning av värmepumpar har inte utvecklats så mycket sedan 50-talet, idag finns helt andra möjligheter att styra en pump effektivt, säger företagets sälj- och marknadschef Björn Karlström.
DENNA TEXT HAR tidigare publicerats i oktobernumret av pappersmagasinet Elektroniktidningen.

För dig som jobbar i den svenska elektronikbranschen är Elektroniktidningen gratis att prenumerera på – våra annonsörer betalar kostnaden.

Här ansöker du om prenumeration (länk).

Den insikten fick några teknisk fysikstudenter på Uppsala Universitet att bestämma sig för att skapa företaget år 2010.

Många värmesystem är fortfarande bara baserade på utomhustemperaturen medan Ngenic väger in en rad faktorer i styrningen, som inomhus- och utomhustemperatur, väderprognoser och husdynamik.

För att optimera styrningen av värmepumpen används självlärande algoritmer som lär systemet hur värmen sprider sig i huset från värmepumpen. Algoritmerna tar också hänsyn till saker som solinstrålning och elpris.

En fundamental poäng är att både elleverantören och kunden har nytta av en smart värmepump. När prylar börjar ta egna beslut vill man undvika situationen att alla värmepumpar plötsligt aktiveras för att elpriset går ner.

– När elnätet är hårt belastat kan styrsignaler gå till värmepumparna som slår av. På så sätt kan effekttopparna kapas.

Elnätsbolaget kan sänka sin profil och på så sätt den fasta kostnaden mot överliggande nät. Det kan även kapa effekttoppar som riskerar att leda till böter från överliggande nät.

– Genom att bjuda in konsumenterna på marknaden kan vi kraftigt reducera behovet av ytterligare reglerkraft och undvika eller skjuta på dyra alternativa investeringar i elnätet.
Jan TångringJAN TÅNGRING TYCKER:
När smarta elnät används på det här sättet innebär det något av ett paradigmskifte i det att det omgivande samhället plötsligt börjar påverka konsumtion i stor skala och inte bara produktion. I det smarta elnätet är inget hushåll en isolerad ö och alla tjänar på att vi samordnar oss.

Kunderna kan vara både villaägare, elnätsägare och elhandelsbolag.

Under knappt ett år har företaget haft en kommersiell produkt som man jobbat på att ta till marknaden. Tillsammans med organisationen Sustainable Innovation och Upplands
Energi får 500 villaägare i ett projekt hjälpa till att reglera elnätet genom sina värmepumpar.

Enligt Ngenic är man idag ensam om att erbjuda en GDS-produkt för villamarknaden som samtidigt ger nytta till elbolagen.

Företaget har kommersiell verksamhet med aktiv försäljning till konsument och företag.

– Vi är i en tydlig tillväxtfas men är inte lönsamma än. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)