JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Magnus sätter Sverige på IoT-kartan

Magnus sätter Sverige på IoT-kartan

För fyra år sedan -startade Magnus Melander -alliansen SMSE, Swedish M2M Service Enablers. Idag är 51 svenska startupföretag medlemmar. Likaså ingår 17 partner-företag. Den gemensamma nämnaren är intresset för IoT och att positionera Sverige som ett bra IoT-land.

Vid sekelskiftet investerade Magnus Melander i startupföretag inom IT, men när IT-bubblan sprack drog han sig tillbaka. Några år senare, runt 2010, började han åter intressera sig för startupföretag.

− Då upptäckte jag att vi hade en massa fina bolag med goda förutsättningar att bygga en industri inom IoT här i landet, säger han.

Just att bygga industrier är annars något Magnus Melander anser att vi är extremt dåliga på i Sverige idag.

− För att lyckas krävs det att våra entreprenörer lyckas, framförallt utomlands. För det krävs relevans i matchmakingen och flera möten för att det ska leda någon vart, inte en massa engångshändelser och mingelpartyn. Så jag beslutade mig för att hjälpa till.

Därmed startades SMSE. Sedan dess har alliansen vuxit sig stark. Här ingår idag 51 medlemsföretag i form av tillväxtföretag, men också 17 partners. Kravet på ett medlemsföretag är att vara svenskt startupföretag som arbetar med IoT. Avgiften är 1000 kronor per kvartal.

Företagen som går in som partner är stora företag som vill stötta, men också hålla koll på vad som händer inom denna gruppering och se hur de små bolagen utvecklas. Till en början var det främst teleoperatörer som gick in, men numera ingår också företag som Ericsson, Intel, Cisco och Flex. Även en partner betalar 1000 kronor, fast en gång per månad.

− Personligen jobbar jag med två frågor. Det ena är att få en svensk IoT-industri på plats som stannar här. Det andra är att se till att svensk exportindustri blir bäst i världen.

I båda fall krävs det enligt Magnus Melander att de svenska entreprenörerna lyckas.

− Genom att hjälpa våra entreprenörer ut i världen berättar vi för andra att Sverige är ett bra IoT-land där man kan leta lösningar och kunskap. Samtidigt hjälper vi våra storföretag om de får chans att jobba med små innovativa företag.

Verktygen som SMSE arbetar med är flera, men grunden är genomgående densamma – personliga möten.

Sedan flera år har den svenska alliansen haft en tajt relation med världens största branschorganisation inom IoT – M2M Alliance i Tyskland – och för ett och ett halvt år sedan ingick de två ett formellt partnerskap. En del i detta är att åka på M2M Summit, en årlig konferens som M2M-alliansens anordnar i Düsseldorf.

Ytterligare en mötesplats är det årliga eventet kallat IoT For Real som går av stapeln för sjätte gången den 22 juni i Stockholm. Och dagen innan, den 21 juni, arrangerar man ett tysk-svenskt

Smart Factory-seminarium, även det i Stockholm. Som extra krydda anordnade SMSE dessutom en frukostvariant av IoT For Real på Mobile World Congress, MWC, i Barcelona i februari.

− Fast det största vi gör varje år är nog ändå att vara på MWC. Jag fixar en utställningsplats i den svenska paviljongen som de som vill vara med delar kostnaden för. Sen bjuder jag in runt 900 personer från olika håll i världen att komma och besöka oss.

En av Magnus Melanders styrkor är just det nätverk som han byggt upp under sina mer än 30 år i IT- och kommunikationsbranschen. I början på sin karriär arbetade han bland annat på företag som IBM, Apple och 3Com, där han lade grunden till sitt kontaktnät. Sedan dess har han hunnit med en mängd uppdrag, liksom att grunda företag och delta i ett otal företagsstyrelser.

I sin övertygelse om mötets kraft startade Magnus Melander kontorshotellet Things på KTH tillsammans med Linda Krondahl, vd för Things, för lite drygt ett år sedan. Här är idag cirka 140 personer verksamma inom 30 bolag.

Företagen inom Things arbetar med hårdvara inom något av teknikområdena IoT, 3D-scanning, 3D-printing, robotik, medtek, wearables eller automation. Även här finns partnerskap med storföretag med verksamhet i Sverige, exempelvis ABB, Assa Abloy och NCC.

− Vi har fått jättebra fart på verksamheten och ett väldigt industriellt fokus. Jag tror på att jobba bolag för bolag. Jag plockar ut 4–6 Things-företag som jag är övertygad om att de stora är intresserade av. Sen sitter vi ett antal timmar tillsammans, Magnus Melander.   

Läs även: Drar in affärer till varandra

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)