För tre år sedan började mätspecialisten Intab att kartlägga hur den pågående digitaliseringen påverkar de egna industrikunderna. Resultatet är tydligt – att analysera och förstå mätdata är viktigare än någonsin. Samtidigt finns det en kunskapslucka i hur man använder insamlat data. För att tackla den utmaningen har Intab vässat den egna organisationen med fokus på att leverera avancerad analys i ett enkelt format.
Intab i Stenkullen har arbetat med mätteknik i över 40 år – en gång i tiden var företaget faktiskt ett av de första i Sverige att erbjuda dataloggrar.
Sanna Arnfjorden |
− Vissa, som PC-loggern, har vi ritat, utvecklat och byggt själva. Andra är vi generalagent för, förklarar Sanna Arnfjorden, vd på Intab, som en gång i tiden grundades av hennes pappa och som hon själv jobbat på i 25 år.
Genom åren har en stor del av företagets verksamhet handlat om att hjälpa andra att förstå hur en datalogger fungerar. Idag används instrumenten flitigt i många branscher.
− Det har blivit vanligt att företag exempelvis vill att ta ett större grepp om sin elförbrukning och se hur den kan göras smartare. Det kan vara fläktar som står och går på ett oeffektivt sätt eller torkskåp som drar onödigt mycket el. Då måste mätdata loggas.
− En annan viktig bit är kvalitet. Det kan vara lagerhållning av läkemedel, livsmedel eller andra känsliga material. Då är det viktigt att logga temperatur och ibland även fukt, säger Sanna Arnfjorden.
Numera finns det en uppsjö väldigt bra hårdvara som kan att samla in information från olika delar i en verksamhet. Utmaningen är att använda data på ett korrekt sätt.
Intab |
Var: Stenkullen nordost om Göteborg. |
− Det spelar ingen roll hur ny teknik du har om du inte vet hur du mäter rätt och kan dra relevanta slutsatser och samband ur insamlat mätdata.
− Vi har har sett att många av våra kunder behöver mycket mer hjälp för att nå dit de vill än vad de tidigare kunnat få, säger Sanna Arnfjorden.
Den insikten har lett till en rejäl ommöblering i den egna organisationen. Ett entreprenörspris – Familjen Knut och Ragnvi Jacobsson Stiftelses Entreprenörspris – som Sanna fick i november förra året blev startskottet.
Under våren har Intab gjort om sig till ett resurscenter – eller center of excellence – med siktet inställt på att hjälpa företag att mäta rätt, analysera mätdata och förstå vad de kan göra med informationen. En teknisk säljare har anställts.
Nytt är också service- och mättekniker som åker ut till kunderna.
− Vissa vill inte mäta själva, då kan vi sköta det på plats. Via internet kan vi också göra mätningar på distans.
Till detta kommer en förstärkt mjukvaruavdelning. Antalet programmerare har fördubblats samtidigt som företaget har bytt upp sig till en betydligt vassare server.
− Vi har jobbat med mjukvaruutveckling med fokus på analys sedan 90-talet. Då släppte vi också den första versionen av vår analysmjukvara Easyview och i våras lanserade vi en helt ny plattform.
Easyview är ett välkänt analysprogram inom industrin, speciellt på fastighetssidan. Genom åren har Intab sålt många tusen licenser, där ett större företag kan ha ett 50-tal. Även universitet använder programmet.
PC-logger utvecklad av Intab. |
Från början var Easyview skräddarsydd för den egenutvecklade PC-loggern, men genom åren har mjukvaran förändrats. Versionen som officiellt lanserades i mars – Easyview 10 – är en helt ny plattform, utvecklad för modernare operativsystem och stödjer exempelvis flerskärmsläge.
− Den största skillnaden mot tidigare är att Easyview 10 är ett öppet program som väldigt lätt kan importera mätdata från en mängd olika typer av dataloggrar liksom olika styr- och mätsystem.
Mjukvaran fungerar likt Excel – det går enkelt att tömma data från flera olika typer av instrument direkt i den. Samtidigt går det att kombinera och analysera data från olika källor, exempelvis går det att importera mätningar från SMHI eller annat data från webben.
Det går även att importera data från andra program på marknaden. Slutsatsen är, enligt Intab, att det inte längre finns någon anledning att lära sig olika analysprogram för olika mätsituationer.
− Det finns många program och webbgränssnitt på marknaden, men de är väldigt statiska och programvarorna som följer med olika mätutrustningar har ingen dynamik i analysen, säger Sanna Arnfjorden.
Easyview 10 kommer i två versioner. Den ena – Easyview 10 Light – passar enklare mätningar. Den är främst tänkt att användas med Tinytag som är en mindre temperaturlogger som Intab är generalagent för i Sverige och Norge.
Denna artikel har tidigare publicerats i magasinet Elektroniktidningen. För dig som jobbar i den svenska elektronikbranschen är Elektroniktidningen gratis att prenumerera på – våra annonsörer betalar kostnaden. Här ansöker du om prenumeration (länk). |
Den fullfjädrade versionen heter Easyview 10 Pro. Båda versioner har god dynamik i analysen och grafen, men i Pro finns det en stor mängd tilläggsfunktioner. Här ingår bland annat histogram, varaktighetsdiagram, olika beräkningsmöjligheter och formeleditor.
Det går också att zooma i diagrammen och lägga till kommentarer eller utförliga anteckningar för att sedan spara det hela under en egen flik. Denna typ av dokumentation är ett stort stöd när en djupare analys ska göras i ett senare läge.
Easyview 10 är en lokal mjukvara som kan hantera och analysera förlopp med samplingshastigheter på flera kHz. För den som vill mäta on-line har Intab en molntjänst, kallad comfortlog.com. Det passar bra för trögare förlopp, som temperatur- och fuktmätningar.
− Det finns en närhet mellan de två mjukvarorna. Man kan jobba i webbgränssnittet, men om man behöver djupare analys så finns det en snabbknapp som gör att data går direkt in i Easyview för lokal analys, förklarar Sanna Arnfjorden.
På en direkt fråga om hur konkurrensen ser ut för Easyview 10 svarar Sanna Arnfjorden efter lite betänketid:
− Jag vet inte att vi har någon verklig konkurrens i det vi gör. Det ska vara Excel. Idag sitter många och jobbar i Excel, och det kan man ju göra, fast det blir inga bra analyser och det krävs mycket handpåläggning.
− Sen finns det mer avancerade mjukvaror, men de kostar tio gånger så mycket och kräver att man är utbildad mättekniker.
Easyview 10 finns på svenska och engelska, och mjukvaran har redan väckt intresse i exempelvis Tyskland. Intab siktar däremot främst på att stödja gamla och nya kunder i Sverige och Norge.
− Vi har helt enkelt för mycket på gång här som vi behöver fokusera på, åtminstone till att börja med, säger Sanna Arnfjorden.
Ingressbild: Nya Easyview 10 Pro är byggt för att djup-analysera mätdata från valfria styr- eller mätsystem.