Visste du att R2-D2-roboten från Star wars har en rundstrålande antenn från Umeå? Vi har talat med Proants grundare Tomas Rutfors, som sprider mobilantennteknik till IoT- och M2M-världen.
Proant knep omslaget till Elektroniktidningens marsnummer i fjol efter att ha adderat antenn och därmed Wifi till Pi-kortet Zero W. Raspberrystiftelsen trodde det var omöjligt med trådlös radio på ett så litet kort, men Proant satte dit sin notchantenn Niche.
Företaget har fyra anställda i Umeå. Ett standardsortiment kompletteras med kundanpassade antenner där det behövs.
Anpassningen handlar ofta helt enkelt om mekanik för att passa storleken på exempelvis en mobiltelefon.
Tomas Rutfors |
– Idag är 75–80 procent av vår försäljning standardprodukter, berättar företagets vd och grundare Tomas Rutfors.
Tillämpningarna finns allt från leksaker till bilar. Proant är bland annat godkänd leverantör till Robert Bosch. En del kunder får Tomas Rutfors inte nämna.
– Och vi vet inte ens själva var alla antenner hamnar.
Elektrotekniker från Norrbotten |
Tomas Rutfors är vd för Proant. Efter att ha läst elektroteknik i Luleå hamnade han först på elektroniktillverkaren Geoscience i Malå, och senare på Allgon antenn i Åkersberga där han utvecklade antenner för mobil-telefoner.
Senare som FAE på Acal sålde han radiokretsar i chip och moduler. Samtidigt blev antennkonsultandet en sidoverksamhet. Efter att ha flyttat till Umeå 2004 startade han Proant AB 2005 och det blev heltids-jobbet. – Många kunder hade problem med antenner och visste inte hur de skulle tackla det så jag startade Proant för att hjälpa dem. Dessutom saknade jag ingenjörsarbetet och i och med bildandet av Proant kunde jag kombinera det jag gillade mest – utveckling och försäljning. |
Robotleksaken R2-D2, från amerikanska Sphero, fanns på Teknikmagasinet inför julen. Den styrs från mobiltelefonen via Bluetooth och en Proantantenn.
– Sphero ville ha bra rundstrålning eftersom du inte vet hur roboten är orienterad. Och det ger våra antenner.
Den snabbast växande kategorin är den ytmonterade Pifa-antennen Onboard. De sitter i bland annat Ublox och Lantronics moduler.
–Eftersom de inte vet hur deras kunder monterar modulerna behöver de en robust antennlösning som fungerar i de allra flesta monteringsfall.
Pifaantenner monteras ovanpå ett jordplan vilket gör dem robusta medan chipantenner i allmänhet placeras utanför jordplanet vilket gör att de påverkas mer av exakt var de monteras och utformningen av kortet.
– Tekniken tog jag med från min tid med antennutveckling för mobiler. Nu plockar jag in den i IoT och M2M.
Tidigare hade industriella applikationer spröt, stubbar eller externa lådor som antenner.
– Idag är trenden att man vill bygga in dem och sätta fast dem på mönsterkortet. Dels av kostnadsskäl men också för design och säkerhet då det inte är någonting som är externt monterat.
Eftersom antennen monteras inuti produkter har Proant nära samarbeten med kundernas utvecklingsgrupper.
– Det är inspirerande! Vi ger kunder råd på vägen och granskar och ger feedback på designen.
Kunden får också hjälp med antennoptimering och mätning av prestanda.
– Även om vi oftast använder standardprodukter måste man tänka på placering och hur omgivande komponenter påverkar antennprestanda.
Andra standardprodukter från Proant är koaxialkabelansluta antenner för mönsterkort, och klassiska SMA-monterade vikbara antennstubbar.
Vill du köpa företagets antenner ringer du inte till Umeå utan till Proant Asia i Hongkong. Det är ett helägt dotterbolag som bildades i fjol och som också sköter lagerhållning och leveranser.
Det var den smidigaste lösningen för Proants produkter för ytmonterbar massproduktion, som ofta går i monteringslinjer i Asien.
Dotterbolaget, med en anställd, hanterar alla beställningar och leveranser, även Europa.
Antennerna kan också köpas via distributörerna Acal BFI och Digikey som har lager i Europa respektive USA.
Allteftersom företaget blivit mer känt har det börjat komma fler förfrågningar direkt från kunder. Annars är det mest på elektronikmässor som Proant raggar sina kunder – främst Electronica och Embedded World.
På flyget till en av dessa mässor träffade Tomas Rutfors för några år sedan Karl Fredmark – känd som grundare av kraftspecialisten Powerbox. Det ena gav det andra och när Proant behövde pengar för att ta fram och lansera Onboard SMD-konceptet, blev Karl Fredmark delägare tillsammans med Partnerinvest Norr.
– Det har varit givande att ha med externa ägare på vägen. Det ställer andra krav på mig som vd och det har utvecklat både mig och bolaget positivt.
Den som inte vill köpa antenn av Proant är den som exempelvis själv tillverkar antennen på mönsterkortet. Dessutom finns andra leverantörer. Men enligt Tomas Rutfors står sig Proant bra i konkurrensen.
– Vår antennteknologi är mer robust för de flesta applikationer och ger ofta bättre prestanda i verkligheten. Och allt till i princip samma pris som en chipantenn.
Utvecklingen för Proant har gått mot att steg för steg sänka priset på antennteknik, från externa antenner, till inbyggda anslutna med kabel, till Onboard SMD. Nackdelen är att lägre pris kräver större volym för lönsamhet.
– Kostar antennen en krona måste du sälja många fler än om den kostar hundra. Så det gäller att hamna på de stora projekten.
Det har Proant lyckats med, enligt Tomas Rutfors.
– Vi kommer att sälja flera miljoner antenner nu under 2018.