JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Utbildningsföretag vill gärna behålla korta YH-kurser

Utbildningsföretaget Agstu i Västerås har expanderat kraftigt i år. Antalet studenter har mer än fördubblats. Samtidigt är tre av fyra kurser nya för året. Corona ligger bakom en stor del av expansionen, men förhoppningen är att delar av det nya kursutbudet även ska kvarstå när pandemin ebbat ut.

Under flera år har arbetslivet frågat efter korta yrkesutbildningar, alltså YH-kurser på som mest sex månader. I januari i år öppnade en första ansökan.

Mia Lindh

– Allt gick väldigt fort. Vi hann inte riktigt med, så i första omgång ansökte vi bara om att få starta en kortkurs i VHDL, säger Mia Lindh på Agstu.

Med pandemin kom ytterligare en ansökningsomgång några månader senare.

– Då lade vi även till en kurs i hårdvarunära C-programmering.

Båda kortkurserna kan ta upp till 20 personer. Kursen i hårdvarunära C-programmering är sju veckor på heltid, men kan även läsas på halvtid eller 75 procent.

– Den går väldigt bra. De sista startar nu i oktober, sen är det stopp eftersom kravet är att kortkurserna måste vara avslutade innan årsskiftet.

Det höga trycket på C-programmering kan förklaras av att den kursen är betydligt mer allmän än VHDL-kursen. Alla programmerare som jobbar på lite högre abstrakstionsnivå kan ha nytta av den, eftersom fokus ligger väldigt nära hårdvaran.

– Jag har tvingats säga nej till åtminstone 10-12 personer som velat börja C-programmering så min förhoppning är att vi kan ge den kursen även under 2021, säger Mia Lindh, och adderar:

– Korta YH är ett otroligt bra sätt att kompetensutveckla eller för omställning av yrkesverksamma ingenjörer, så ser jag det.

Nytt för i år är också kursen FPGA Systemutvecklare. Det är en tvåårig utbildning som ska komplettera företagets ettåriga kurs i Tillämpad Elektronik för Inbyggda System som funnits i tio år.

– Till FPGA Systemutvecklare har vi dessutom satt lite högre krav på behörighet, men fortfarande från gymnasiet. Däremot försöker vi styra så att vi får in dem som är lite erfarna eftersom teknikhöjden är hög.

Corona har gjort att Agstu fått möjlighet att starta två FPGA-klasser. De drog igång i slutet av september, båda har 15 platser. Sammantaget betyder det att företaget har 120 studerande just nu, jämfört med mellan 45 och 50 vid den här tiden på året.

– Vi har expanderat kraftigt. Samtidigt har vi fått in så otroligt bra kompetens. Vi har fått in Stefan Sjöholm som lärare. Han är VHDL-specialist på ABB, och den som introducerade VHDL på företaget en gång i tiden.

Samtliga utbildningar som Agstu ordnar – både korta och långa – går på distans. Det betyder inte att företaget tummar på kraven och kvaliteten.

– Många tänker distansutbildning, då kan man jobba heltid och ha barn därhemma. Men det fungerar inte, säger Mia Lindh.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

I Agstus ledningsgrupp sitter exempelvis Ericsson, ABB, Bombardier, Inission, Motion Control och AFRY. De är alla väldigt tydliga med att kvalitén på utbildningen måste vara hög. Målet är att alla som genomför en utbildning ska få ett utvecklingsjobb inom industrin.

– Du kan vara civilingenjör, men lägger du inte ner tillräcklig tid kommer du inte igenom, säger Mia Lindh, och åskådliggör motsatsen:

– Kursettan förra året var en rörmokare som skolade om sig, så, som du förstår, det går inte att bedöma innan kursstart vilka som klarar utbildningen eller inte.

Läs även: Stöttar kunskapslyft som får arbetslivet att rekrytera

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)