JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. JLT: Surfar på sensorer och mjukvara

Växjöföretaget JLT Mobile Computers står redo att åter öka farten. Tillväxtstrategin framåt bygger på egenutvecklad mjukvara som tar hjälp av inbyggda sensorer i de egna datorerna för att skapa säljbara tjänster. För att ha full kontroll i alla led startar hårdvaruspecialisten nu ett dotterbolag med uppgift att utveckla mjukvaran som ska få fart på affären kring de nya tjänsterna.

Likt de flesta har JLT känt av pandemiåret 2020 – speciellt som affärsidén i stor utsträckning bygger på att initialt spendera mycket tid hos kunden.

Per Holmberg

– Vi är ute på deras sajt och tittar hur lagret ser ut, på strukturen, vilka accesspunkter till wifi som finns och annat. Det gör vi för att se till att vår lösning fungerar när kunden bestämmer sig, och vi installerar, säger Per Holmberg, vd på JLT, och adderar:

– Den biten har varit väldigt utmanande det senaste året.

Inbyggda sensorer bäddar för nya tjänster


De två datorerna JLT6012 och JLT6012A är viktiga pusselbitar i JLT:s vision att addera tjänster till sin portfölj. Det är deras inbyggda sensorer som ska öppna för det, tillsammans med framtida mjukvarulösningar.
Ett pilotprogram för JLT6012A har precis lanserats. Växjöföretaget utvecklade datorn under förra året, och hittills har pilotenheter skeppats till en första kund i Europa. Full lansering och produktion är beräknad till sommaren.
JLT6012A bygger på JLT6012, som lanserades för tre år sedan och idag är den snabbast växande produkten i företagets historia. Den äldre versionen bygger på Windows 10 medan nykomlingen är baserad på Android 10. I JLT6012A har bland annat en x86-processor från Intel bytts ut mot en Snapdragon 660 från Qualcomm.
De två datorversionerna har samma formfaktor och samma mekanik. De många sensorerna som finns integrerade är dessutom funktionellt desamma. Här ingår en mängd memskretsar såsom gyro för att kunna detektera riktningsändring, accelerometer som mäter acceleration i xyz-led och magnetometer som håller koll på kompassriktning.
Till detta kommer ett antal integrerade temperatursensorer samt sensorer som detekterar spänning och ström. Likaså ingår GPS, batterihanteringsfunktioner, programmerbara in- och utgångar och en rfid-transmitter för exempelvis inloggning.

Samtidigt har JLT klarat sig bra. Det finns pengar i kassan, och branschen som företaget vänder sig till med sina stryktåliga datorer har varit relativt skonad från pandemin. Vanligen är kunden ett företag som producerar eller har någon typ av distributions- eller logistikverksamhet.

Orderingången under det fjärde kvartalet förra året var dessutom riktigt stark för Växjöföretaget. Detta i kombination med en begynnande vaccinering världen över gör att JLT nu valt att lägga i en högre växel.

– Vi har bestämt att det är läge att försiktigt börja gasa igen. Då har vi bildat ett dotterbolag med fokus på olika mjukvarulösningar. Vi har rekryterat en vd, och nu letar vi efter en utvecklingschef, säger Per Holmberg.

Grunden i tillväxtstrategin är redan lagd med de två datorerna JLT6012 och JLT6012A, vars hårdvara är förberedd för den kommande utmaningen (se faktaruta).

– Vi vill börja med att utnyttja sensorerna som är inbyggda i vår senaste datorgeneration. Det kan exempelvis vara att ta in data från temp- och vibrationssensorer för att mäta hälsan på datorn, och förutse när den ska servas.

I datorerna finns även gyro, som kan detektera rörelse, och kompass, som kan ge färdriktningen på fordonet som den är monterad i. På ett lite större utomhuslager kan dessutom GPS:en komma till nytta.

Får Per Holmberg säga det själv så är det skalbara tjänster som företaget ska utveckla.

Redan idag erbjuder JLT vissa tjänster, främst via serviceavtal.

– Det har blivit en rätt stor del av vår omsättning, över tio procent, så ofta är det en ganska lönsam del av affären.

Tanken är att ta fram en infrastruktur som samlar in information från många olika datorer, analyserar data, och presenterar data överskådligt för att hjälpa användaren att ta olika beslut. Det kan också vara en tjänst som adderas i ett serviceavtal, som exempelvis garanterar att datorn har en upptid på minst 99 procent.

Småländska JLT

Växjöföretaget JLT Mobile Computers har utvecklat tåliga datorer i 27 år. Det vänder sig till företag som kräver riktigt hög prestanda, tålighet och tillförlitlighet.

De allra flesta av kunderna – över 60 procent – använder JLT:s datorer i någon typ av lagerlösning inomhus, exempelvis så kallat Food & Beverage- eller fryslager.

En styrka hos JLT är att företaget kan anpassa hårdvaran efter kundens behov, och att produktion ligger nära utvecklingen i Växjö. Nu är ambitionen att bygga en starkt mjukvarugrupp, som också ska jobba nära kunderna.

I skrivande stund har JLT 15 anställda i Växjö, 4 i Stockholm och 12 i USA.

Men det slutar inte där. Det ska även gå att koppla på yttre sensorer till datorn, och att samla in data från externa sensorer när exempelvis en truck kör runt på ett lager under en dag. Då blir det helt plötsligt möjligt att mäta och rapportera luftfuktighet, temperatur och annat som kan vara känsligt på ett lager.

Hittills har JLT tagit fram en prototyp för att demonstrera tekniken. Den är baserad på Microsoft Azure och består enkelt beskrivet av en molnbaserad applikation och ett antal klienter som installeras på de olika datorerna. Klienterna samlar in data från sensorerna och gör viss bearbetning för att sedan skicka upp data till molnet.

I den molnbaserade applikationen administrerar man enheterna. Där samlar man också in data från en eller flera datorer för att bearbeta och presentera den i en dashboard för kunden.

– Vi kan installera prototypen på test och presentera data som stötar, vibration och temperatur i form av diagram. Men det är bara för att exemplifiera hur det kan se ut. Sedan måste vi jobba med kunden för att se vad som är mest värt och hur data ska analyseras och presenteras.

Det är för denna uppgift som JLT beslutat att bygga egen mjukvarukompetens. Inom det nybildade dotterbolaget ska mjukvara som samlar in data och lösningar som visualiserar data utvecklas.

Den första mars i år tog Andreas Nivar plats i vd-stolen, som första anställda i JLT Software Solutions. Han har jobbat inom mjukvaruindustrin i över 25 år och kommer närmast från TietoEvry, där han varit resultatansvarig för verksamheten i Smålandsregionen.

Nästa steg är att ta ombord en utvecklingschef.

– De två ska sedan börja med att ägna tid med våra säljare, kunder och vår nuvarande utvecklingsavdelning.

Planen är att bygga upp en mjukvarugrupp som sitter i samma lokaler i Växjö som hårdvaruutvecklingen gör idag. Om ett år är planen att en handfull personer ingår i gruppen.

– Jag ser att vi tar samma beslut som vi gjort kring produktionen av våra datorer. Där har vi valt att inte lägga ut till Asien för att vi har så mycket variationer på produkterna. De är oftast kundanpassade och vi måste verkligen ha kontroll på kvaliteten, och ändå kunna erbjuda flexibilitet, säger Per Holmberg, och förtydligar:

– Jag tror detsamma gäller mjukvaruutvecklingen. Det kommer att vara så kundnära utveckling, och anpassad, så utvecklingsingenjörerna måste finnas nära tillhands.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

Men om alla ska sitta i samma lokaler, och arbeta tajt ihop, frågar man sig varför JLT etablerar ett separat företag – inte enbart en ny utvecklingsavdelning.

På den frågan ger Per Holmberg två svar.

– Jag vill undvika att verksamheten helt plötsligt bara blir en del av det vi redan gör. För vi har redan idag en hel del expertis inom hårdvarunära mjukvara, och det är inte där jag vill fokusera de nya resurserna.

Istället handlar jobbet om att hitta nya affärsmodeller och nya intäkter genom olika mjukvarulösningar och tjänster.

– Den andra anledningen är att jag också ser detta som ett startupföretag inom JLT-gruppen. Företaget ska inte bara utveckla mjukvara, utan det ska också definiera en affär och jobba mot våra kunder för att hitta värdet. Det handlar om att bygga en affärsverksamhet och utveckling.

 

Windows versus Android

Under ett antal år har JLT brottas med frågan: Kommer Android att bli betydande inom industrin? Framförallt har kunderna oroats över om operativsystemet klarar alla säkerhetskrav.
– Android är väldigt hett just nu och jag tror att man har kommit över säkerhetsaspekterna, konstaterar Per Holmberg, vd på JLT.
 
Han menar att två faktorer driver det växande intresset.
 
Dels är nästan alla handburna enheter Android idag, och it-avdelningar vill ha samma operativsystem på alla datorer, även de på lagret. Dels finns det väldigt många gamla enheter som kört Windows CE, Window Embedded eller liknande, som inte längre kan servas.
 
Vid byte tvekar många att ersätta med fullfjädrade Windows-enheter. Istället tittar de på Android som är ett lättare operativsystem utan licensavgifter. ­
 
– Det har gjort att andelen som tittar på Android har vuxit rejält det senaste året även om fler fortfarande väljer Windows när de väljer nytt.
 
Det som bromsar är en oro för att en lösning inte fungerar under en produkts hela livstid, som kan vara upp till tio år.
 
– När det gäller Windows så tar Microsoft hand om det. Det gör inte Google, utan företaget lägger ansvaret på hårdvaruleverantörerna, säger Per Holmberg, och fortsätter:
 
– Windows kan köras på väldigt många maskiner. Det är lätt att byta revision, och det fungerar. Android är gjort mycket tajtare mot hårdvaran, vilket är en fördel vad gäller prestanda och effektförbrukning. Utmaningen blir att uppgraderar man operativsystemet så är det inte säkert att den gamla hårdvaran fungerar.
 
Vissa industrikunder har därför valt att köpa en viss version av Android, för att sedan aldrig uppdatera.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)