JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Zellaco, en konsult lika färsk som rutinerad

Spillrorna av ett nedlagt bolag samlar ihop sig till en ny konsult under namnet Zellaco.

Om du arbetar med säkerhetskritisk programvara i den svenska bilindustrin kan du på sistone fått ett samtal från ett bolag du aldrig hört talas om – Zellaco.

Å andra sidan kanske du kände igen rösten – Jan Lundgren.

Bakgrunden är att embeddedmarknaden nyss förlorade en viktig konsult och återförsäljare av utvecklingsverktyg. Gamla Triacon fusionerades för att par år sedan upp i ett större bolag.

Jan
Lundgren

– Ägarna valde plötsligt att ändra affärsinriktning och lade under hösten med kort varsel ner embeddedverksamheten, berättar Jan Lundgren, blivande vd.

Kundernas behov försvann inte bara för att deras leverantör försvann. Lyckligtvis finns ju den faktiska kompetensen kvar.

– Det är människor som gör affärer och det är människor som jobbar. Inte siffror och kalkyler och budgetar, påpekar Jan Lundgren.

Det var bäddat för en nystart. Michael Svenstam erbjöd sig att bli huvudägare.

– Vi bestämde att vi skulle göra det riktigt bra. Och nu har vi kört igång.

Några av konsulterna sökte sig till kunder de jobbat hos. Några pensionerade sig. Några funderar fortfarande.

Men tre har hittills hängt med till Zellaco, som nätt och jämnt han teckna telefonabonnemang innan övergivna kunder började ringa.

– Janne, vad gör du nu? Vi behöver hjälp, berättar Jan Lundgren.

Zellaco har redan händerna fulla. De behöver bli fler och förmodligen kommer ytterligare ett eller ett par kontor i landet att behövas.

Snarare än att göra timbaserad konsulting erbjuder sig Zellaco att involvera sig i komplett produktutveckling – hela kedjan från elektronikutveckling och prototypframtagning till mjukvaruutveckling.

Det är så de jobbat tidigare.

– Vi hjälper bolagen komma igång. Vi levererar inte bara en mjukvaruplattform utan ser till att den exekverar på kundens hårdvara och att det finns ett flöde på plats för att bygga applikationer.

Nischen är säkerhetskritiska system. Mycket erfarenhet finns på fordonssidan. Gänget har försörjt hela den svenska bilindustrin med verktyg upp till den högsta nivån Asil D.

En affärsmodell de har positiv erfarenhet av och vill återuppliva är ”verktygsleverantör med support”.

Zellaco kan göra ett utvecklingsprojekt för kunden och verktygen blir därefter en del av vad de överlämnar.

– Kunderna är ofta minst lika kompetenta som vi, men de har inte tid. Vi krattar manegen och ger dem verktygen - varsågod och tuta och kör med er idé!

Så nu letar Zellaco efter verktyg att bli återförsäljare av eftersom de gamla avtalen är uppsagda.

– Vi har dragit en runda och ringt runt och pratat med alla.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

I december fick Zellaco ett första ja, från Hightec och dess optimerande C-kompilator och verktyg. Portföljen ska fyllas på med ytterligare utvecklings- och analysverktyg för säkerhetskritisk utveckling. Här räcker det inte att koden går igenom kompilatorn utan det krävs analyser och bevis för att tillfredsställa certifieringsorganen.

– Vi kommer att sätta upp en portfölj med blandade verktyg som vi kan supporta. Inte bara en säljorganisation, utan verktyg som vi själva använder och är experter på.

 

Ska hjälpa Zephyr certifiera sig


Zellaco adderar öppen källkod till sin verktygsportfölj. Och planerar ett eget viktigt bidrag till den.

På Linuxstiftelsen finns ett litet inbyggnads-OS kallat Zephyr som har ambitionen att ta sig till säkerhetskritiska system på nivån SIL 3.

Zellaco har erbjudit sig att hjälpa till.

– Vi har en dialog med projektledningen på Zephyr om vad vi kan hjälpa dem med för att kunna kvalificera det för fordonsvärldens standard ISO 26262.

Det existerar ett projekt att utveckla ett fordonsanpassat Linux, Automotive Grade Linux. Men det är knepigt att addera en säkerhetskritisk arkitektur i efterskott. Zephyr har fördelen att det skapas i princip från scratch och därmed kan bygga in certifieringarnas krav.

– Vi har följt Zephyr från sidan av och tycker nu att mognadsgraden i det projekt kommit så långt att det definitivt är intressant för oss.

– Jag tycker detta är jättespännande!

Portabilitet är en av de fördelar som Jan Lundgren och Michael Svenstam ser med öppen källkod. Det är ett område som blivit extra aktuellt med kretsbristen.

Kunder sitter just nu och arbetar med att byta processor eftersom de inte lyckas få tag på rätt chip. Det får bara inte hända att en portering kräver att ett utvecklingsprojekt måste ta paus.

– Time to market är kanske ett uttjatat begrepp. Men det gäller att se till att det går att flytta programvaran på ett enkelt sätt, från en controller till en ny.

– Så försöker vi bygga våra embeddedsystem. Då duger det inte att skapa en ny mjukvaruplattform för varje projekt.

Det är bakgrunden till att Zellaco börjat missionera om öppen källkod.

– Totalt sett tror vi att det är en väldigt stor fördel att använda. Vi vill hjälpa våra kunder att hitta dit. För vi ska vara effektiva! Det är så Sverige vinner i kampen mot länder som har många fler ingenjörer.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)