Aligned Bio utvecklar en ny typ av biosensor baserade på nanotrådar. På sikt ska tekniken användas för att tidigt upptäcka cancer eller för att hitta gifter i vatten eller luft. Just nu förhandlar Aligned Bio om att flytta in i Pronano för att dra igång en pilotlina där.
Aligned Bio tillverkar sina nanotrådar med en teknik kallad aerotaxy, vilket innebär att trådarna tillverkas i gasform istället för på substrat. Metoden har sitt ursprung hos professor Lars Samuelson och hans forskargrupp vid Lunds universitet.
Erik Smith |
– Den första generationen utvecklades vid NanoLund, sen licensierade Sol Voltaics tekniken och började utveckla mer sofistikerade versioner för solceller. När Sol Voltaics gick i konkurs köpte Aligned Bio all ip för att användas inom medicinsk teknik, förklarar Erik Smith, vd på företaget.
Aligned Bio tänker sig att använda nanotrådar för att identifiera biomarkörer på molekylnivå, exempelvis cancer. Nanotrådarna har visat sig ha 10 till 100 gånger högre känslighet än dagens bästa sensorer med liknande hastigheter och pris.
I början av året fick Aligned Bio 2,3 miljoner euro i stöd av Europeiska innovationsrådets accelerator för sin satsning, ett stöd som dessutom ger möjlighet till ytterligare 2,3 miljoner euro i riskkapital. Under våren ska företaget ta in ytterligare 50-60 miljoner kronor.
Nästa steg i utvecklingenFöreställ dig en massa nanotrådar som vänder sig mot mikroskoplinsen och blinkar ett varningsljus när en cancermolekyl upptäckts. Så beskriver Aligned Bio hur dess teknik baserad på riktade nanotrådar kan komma att användas i en kommande biosensorplattform. I första hand siktar Aligned Bio på att utveckla sin nanotrådsplattform mot två olika huvudtillämpningar: • diagnostik, så kallad biomarkördetektering. Då används plattformen för att detektera markörer såsom cancermolekyler eller annat. • sekvensering. Då används nanotrådarna för DNA-sekvensering med långa läsningar. För att nå dit måste företaget göra nanotrådar som kan linjeras precist. Pronano kan komma att bli en pilotlina för dessa plattformar. |
Pengarna är nödvändiga för att närma sig en kommersialisering, vilket Erik Smith anser är ett ytterst viktigt samtalsämne i detta sammanhang.
– Jag var med och talade om Pronano, med bland annat Lars Samuelson, för kanske fem år sedan. Vi belyste problemet associerat med att starta avancerade techbolag. De behöver mycket pengar och mycket support, men riskkapitalet har typiskt gått till företag som behöver betydligt mindre finansiering för sin teknikutveckling.
För Erik Smith är det viktigt att Pronano inte blir ytterligare en vinstgivande verksamhet.
– Konceptet är verkligen bra, men jag hoppas att det håller fast vi grundtanken, alltså att bli ett stöd och inte bara ytterligare en fastighetsägare som erbjuder utrymme till marknadspris.
I skrivande stund förhandlar Aligned Bio med Pronano om att hyra utrymme och att få åtkomst till viss utrustning, som SEM-mikroskop.
– Det mesta av utrustningen som finns där idag är inte användbar för oss, men Pronano har lokaler som gör det möjligt för oss att addera vår egen utrustning. Där finns exempelvis kemilabb och en byggnad som passar för vår produktionsutrustning.
Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen. Prenumerera kostnadsfritt! |
På frågan om när ett besked kring en eventuell inflyttning i Pronano kan komma svarar Erik Smith:
– Jag förväntar mig att vi har tagit ett beslut inom de närmaste veckorna.
Läs även: Pronano: Blir språngbräda till industrin