JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Atnorths fyrkantiga datahallar är cirkulära

Datacenterföretaget Atnorth (atNorth) ställer upp grafikrack i en datahall i Kista och erbjuder beräkningskraften som tjänst – GPU-as-a-service. Företaget satsar på ­hållbarhet och Kista har ett par unika fördelar.

I mars invigdes Atnorths nya datahall i Kista. Den kompletterar de datahallar företaget har utanför Reykjavik och i norra Island – den sistnämnda under uppbyggnad.

EU-lagar kring säkerhet är en av fördelarna som Kista har mot Island. Landet är inte medlem i EU och stängs därför ute från vissa tillämpningar på grund av EU:s regleringar kring datalager.*

Och kortare fördröjningar och bättre bandbredd? Jodå, men det går faktiskt ändå ganska bra att jobba interaktivt i realtid mot Island – kunder gör det. Men snäppet bättre blir det förstås att göra det mot Kista, om du sitter i Sverige och kanske gör ändringar i en bilmodell som 3D-renderas på skärmen framför dig.

Till Kista kan du som kund få en egen dedikerad fiberkapacitet med en 100 Gbit/s-förbindelse. Eller flera. Det går att få hög bandbredd till Island också, men den är dyrare.

En annan fördel med Kista är att Stockholm även globalt är en bra nätnod med snabba förbindelser till datormoln som Atnorths kunder kan vilja prata med.

Högprestandaberäkningar kräver mycket energi. Datahallarna på Island drar 80–90 MW idag. ­Kistahallen kommer att dra 11 MW fullt utbyggt. En modul med åtta A100-grafikprocessorer drar 6 kW. I nästa generation med H100-grafikprocessorer ökar Nvidia effekten till 10 kW.

Därför har hållbarhet varit en viktig poäng för Atnorth med att lägga datahallar på Island.

Staffan
Hansson

– Vi vill bidra till en cirkulär utveckling inom datacenterbranschen, säger Staffan Hansson, säljare på Atnorth.

På Island finns geotermisk energi som inte bara är klimatvänlig utan dessutom billig. Tyskland, Frankrike, England och södra Europa med sin dyra el älskar att lägga sina beräkningar i datahallar på Island.

– Det finns många kollegor på Island. Här finns grön energi och stabila låga priser. Och dessutom är Island inte smittad av energiprischocken i Europa, säger Staffan Hansson, Atnorths specialist på högprestandaberäkningar.

Utöver geotermisk energi är Islands stabila klimat med jämn temperatur – från strax under noll till max 16 grader – ytter­ligare något som en datacentral kan dra fördel av.

– Man kan bygga kylningen enkelt men effektivt, vilket gör att man behöver använda mindre energi.

Det går att använda ren frikyla större delen av året vilket gör att det blir väldigt litet ytterligare energibehov för kylning.

– Eftersom den geotermiska energin ”lånar” värme som genereras naturligt, blir det miljö­mässigt ett nollsummespel.

Ambitionen på cirkularitet gäller även den nya anläggningen i Sverige. I Stockholm använder Atnorth istället värme­pumpsteknik för att återanvända så mycket som möjligt av överskottsvärmen.

– Det är det mest miljövänliga alternativet i en storstad.

Upp till 70–80 procent av den energi som genereras av datahallens utrustning återanvänds, och levereras till Stockholm Exergis fjärrvärmenät.

– Detta gör Atnorths anläggning i Kista till Sveriges mest effektiva värmeåtervinnings­datacenter.

Värmen räcker för att värma upp 20 000 lägenheter. Det motsvarar två städer av Hammarby sjöstads storlek.

Det är inte lätt att spå exakt hur mycket hårdvara som kommer att placeras i Kista och hur den kommer att användas. Företagets datacentraler kan disponeras av kunderna på olika sätt. Kunden bestämmer vilken hårdvara den vill äga och dela med andra, och hur länge.

Här finns mångåriga projekt med beräkningsbehov som kan räknas i hundratals eller tusentals processorer. Samtidigt kan de dela resurser ur samma pool med mindre halvårsprojekt.

Många kunder ställer in egen hårdvara. Det står för en stor del av Atnorths omsättning.

På Island finns idag en kapacitet att husera en beräknings­kapacitet motsvarande 125 000 exemplar av Nvidias A100-processor. Kapaciteten ska fördubblas under de närmaste 12–18 månaderna. Bland annat kommer Nvidias nästa generation processor H100 att introduceras, allteftersom företaget kan leverera den.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

– GPU:er är en bristvara. Nvidia har leveransproblem som alla andra, på grund av omvärldsläget med krig, pandemi och komponentbrist.

Huvudkontoret för Atnorth ligger i Reykjavik. Verksamheten grundades 2009 och ägs sedan 2022 av Partners Group.


FOTNOT
* Så uppfattas det ofta av beslutsfattare och det finns ofta en önskan att bibehålla data inom nationens gränser även av icke legala skäl. Men faktum är att sedan GDPR införlivades i EES-avtalet finns inga materiella skillnader vad gäller kravet på dataskydd. Tillagt 27 september.

Så används Atnorths beräkningsresurser

Det hetaste området för högprestandaberäkningar idag är maskininlärning och AI. Nvidia har optimerat A100 och H100 för sådana tillämpningar genom att de exempelvis stöder nya numeriska format som Brainfloat.

Kunder använder Atnorths datacenter för djup maskininlärning sedan länge. På Island har Atnorth bland annat en kund som lär ett neuronnät förstå isländska. En annan gör AI-baserat förbyggande underhåll av kraftledningar.

Andra kunder gör klassiska HPC-beräkningar, som fysiksimuleringar, riskanalys och väderprognoser. En belgisk kund, Diabatix, kör programvara som optimerar design för pc-kylning. Den ­programvaran används av Diabatix kunder, pc-konstruktörer, i en vanlig webb­läsare kopplad mot Atnorth.

Inte bara Nvidia utan även x86-processortillverkarna Intel och AMD är partners, så du kan iscensätta system som kombinerar GPU- och CPU-kraft.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)