JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fiberveteraner surfar på 5G-vågen

Qnetworks i Farsta är ingen klassisk distributör av test- och mätinstrument. Den delen av verksamheten har varit ganska liten. Men med Anritsus handhållna rf- och radio-instrument plus andra produktleverantörer i portföljen ska det bli ändring.

– Vi får se om det håller hela vägen, men jag är säker på att vi hittat ett bra erbjudande, och att vi kan vända på hela försäljningsbiten när 5G och wifi utvecklas starkt, säger Qnetworks vd Johan Claesson.

Fokus har hittills legat på utbildningar inom fiberoptik och kommunikation (både trådad och trådlös) och till mindre del på uthyrning, service och försäljning av produkter för framförallt installation och test av fiberoptiska system.

I november förra året tog företaget över försäljningen av Anritsus handhållna rf- och radio-instrument liksom Sumitomos fibersvetsar från Lab & Test.

– De har gått över till klimat- och vibrationstest för industrin så vi fick frågan om vi ville ta över. Sumitomo har jag jobbat med tidigare och Anritsu kände jag till även om det inte är så jättestarka på fibersidan men det är deras rf- och radiodel som vi ska fokusera på.

Tanken är att surfa på 5G-vågen.

– Det sker väldig mycket montage men i stort sätt ingen inmätning. Man bör fokusera lite mer på vad som händer när man slår på utrustningen. Där har Anritsu fältinstrument och det är där vi kommer in med inmätning, täckning och sånt, säger hans kollega Martin Rawet och fortsätter:

– Även när man släcker ned 3G behöver man kontrollera LTE-delen, att allt kablage fungerar som det ska, att det inte uppstår intermodulation.

Nätägare, installatörer och ­myndigheter behöver också instrument för att hitta störsändare.

– Vi har hört om ett fall i Gävle, där de inte fick det att fungera. Det visade sig att nån var arg och hade nåt hemma som med flit störde ut våglängderna. Att hitta det i ett flerfamiljshus är inte lätt men Anritsu har instrument för sånt, säger Johan.

I början av juni flyttade Qnetworks från Nacka till Farsta och det område där Telia tidigare huserade. När Elektroniktidningen kommer på besök återstår fortfarande lite målning och annat småfix innan lokalen på 500 kvadratmeter är klar.

– Prioritetsordningen har varit utbildningar, att hyra ut, att serva och sedan att sälja.

Ordningen avspeglar utvecklingen i fiberbranschen där man på 90-talet kunde leva gott på att sälja fibersvetsar. De kostade runt 200 000 kronor per styck och hade goda marginaler. Ericsson var en av de stora tillverkarna.

Samma fibersvets kostar numera runt 60 000 kronor vilket gjort andra saker som utbildning och service viktiga för att få ekonomi i verksamheten.

– Vi utbildar för att ge en större förståelse för vad man ska ge sig in på, säger Martin Rawet.

Delar av utbildningarna kommer från förvärvet år 2020 av   STF Ingenjörsutbildning vilket bland annat innebär att ett antal experter från industrin och högskolorna hyrs in som föreläsare om allt från LTE, 5G och Rakel G2 till allmän radiokunskap och mobilkommunikation. Men även datakommunikation och fiber.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

Martin Rawet påpekar att allt är leverantörsneutralt.

– Vi utbildar i både den teoretiska delen av teknikområdet och den praktiska tillämpningen. På så sätt vill vi vara med och kvalitets och framtidssäkra vår kommunikationsnätinfrastruktur.

Snarlika namn skapade förvirring

Allt började i slutet på 1990-talet då Ericsson var en storspelare på fiber­svetsar. Tre av de inblandade arbetade med utveckling och försäljning  medan Johan Claesson drev ett företag som sålde produkterna.

När Ericsson lade ner verksamheten i början av 2000-talet startade Per Karlsson, Tolga Kocas och Robert Rylander Northlab Photonics som utvecklar maskiner för tillverkning av fiberoptiska komponenter men också sysslade med distribution av andra fiber­optiska produkter, service och utbildning.

Även Johan Claesson startade bolag – det sålde fibersvetsar och köptes så småningom av Addtech. Efteråt frilansade han med bland annat utbildningar.

– Photonicsgänget ville ha hjälp att köra utbildningar men vi bestämde att göra mer av det, säger Johan Claesson.

Resultatet blev dotterbolaget Northlab Networks som tog hand om den del av Northlab Photonics verksamhet som inte var kopplad till de egna produkterna, det vill säga utbildning, service, uthyrning och försäljning riktad mot telekom, bredband och fiber.

Knappt 54 procent ägs av Northlab Networks medan ­Johan Claesson har en hyfsat stor del, plus att det finns ­ytterligare två ägare.

Men namnet skapade problem, många kunder förstod inte skillnaden.

– Hur skulle vi göra för att inte blandas ihop?

Så den 1 januari döptes Northlab Networks om till Quality Networks Nordic, ofta förkortat till Qnetworks.

I somras flyttade dessutom verksamheten till egna lokaler i Farsta.

– Photonics behövde mer utrymme för produktionen som de ville ta hem och vi behövde mer utrymme för våra utbildningar, vi hade fått hyra in oss i externa lokaler.

Företaget har fem och en halv anställda inklusive ekonomikonsulten. Förra året var omsättningen 10 miljoner kronor och i år är målet att det ska öka till 13 miljoner.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)