JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Servohandske med grepp

BioservoGamla, sjuka och hantverkare. Det är några kategorier av människor som skulle kunna få hjälp av den mektroniska handske som nystartade Bioservo Technologies håller på att utveckla. Handsken, som innehåller sensorer, konstgjorda senor och motorer, förstärker kraften i handen utan att vara kopplad till nerverna.
Bioservo Technologies
Ort: Stockholm
Startår: 2005
Produkt: Handske som
stärker greppet
–  Bara i Europa finns det miljoner människor som skulle ha nytta av vår handske. Det är bland annat personer med nedsatt greppfunktion som har en ständig oror för att tappa saker, säger Johan Ingvast som är vd på Bioservo.

Han har tidigare jobbat med mekatronik på KTH och har utvecklat den grundläggande tekniken i handsken. Själva idén kommer från professor Jan Wikander på institutionen för mekatronik på KTH och Hans von Hols som är neurokirurg vid Karolinska institutet.

Handsken som kallas Soft Extra Muscle Glove eller SEM Glove, följer användarens greppintention samtidigt som den ger en förstärkning av greppen. Det finns alltså ingen koppling till nervsystemet och det krävs därför att användaren har ett visst mått av egen styrka.

I dagsläget består systemet av en handske plus en ”väska” med elektronik, motorer och ställdon. Väskan kan utformas som en ryggsäck eller hängas runt överarmen.

–  Det beror lite på tillämpningen. En del användare är så svaga i händerna att det är bättre att ha motorer, batterier och elektroniken i ryggsäcken, säger Johan Ingvast.

Så ser också den första prototypen ut som testades av Arbetsförmedlingen i fjol. Då fick ett antal personer med psoriasis artrit, en sjukdom som påverkar lederna, prova systemet som förstärkte styrkan i tummen, pekfingret och ringfingret.

Att man inte ökar styrkan i alla fingrar är en kompromiss mellan förbättrad styrka för användaren och vikten hos systemet som idag ligger runt 400 gram.

De primära målgrupperna är personer som beroende på ålder eller sjukdom förlorat en stor del av styrkan i händerna. Men även grupper som hantverkare, brandmän eller poliser skulle på sikt kunna ha nytta av handsken.

–  De motorer vi använder idag bottnar ganska snabbt men med andra motorer skulle vem som helst kunna bli starkare.

I den första versionen har tre av fingertopparna på handsken utrustats med egenutvecklade resistiva sensorer. De är baserade på flexkortsteknik och känner av hur hårt trycket är.

Signalen från sensorerna används för att reglera hur mycket likströmsmotorerna ska dra i de likaledes egenutvecklade ställdonen som i sin tur är kopplade till de konstgjorda senorna som överför kraften till fingrarna. Själva ”senorna” består av vajrar i spiralhöljen, ungefär som handbromsarna på en cykel.

Varje finger har två ”senor” som placerats på vardera sidan av fingret. De går till motorerna i ryggsäcken. Motorerna drivs av två litiumpolymerbatterier som väger runt 50 gram.

– Lite beroende på hur mycket man använder handsken räcker laddningen mellan en och tre dagar.

Redan i år ska det gå att köpa de första produkterna, men det återstår en del arbete innan handsken kan komma i volymproduktion. Bland annat måste den först vidareutvecklas så att den går att tvätta och så måste Bioservo certifiera sig för CE-märkning enligt EU:s medicinteknikdirektiv.

En hel del tid går också åt till att leta mer pengar och företaget siktar på att ta in 5 miljoner kronor. I augusti 2007 fick man in 1,5 miljoner kronor i såddfinansiering via Sting Capital.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)