JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Entreprenören Michael Båberg tror på svensk konsumentelektronik

För fyra år sedan bestämde sig Michael Båberg för att starta eget. Då hade han två tomma händer och en idé till en uppfinning. Idag säljs hans smarta strömbrytare på Ikea, hos Clas Ohlson och i elfackhandeln. Över 60 000 exemplar ska tillverkas i år, och själv har han precis kommit hem från Hannovermässan.

Michael Båberg, svensk enmansföretagare i konsumentelektronikbranschen, är överväldigad av intryck från montern i Hannover.

- Det var helt fantastiskt, säger han.

- Vi hade folk från Taiwan, Sydamerika och så förstås Europa i montern hela tiden, säger han och ler brett under mustaschen.

Det är massmarknaden som lockar. Michael Båberg, egenföretagare mitt uppe i ett genombrott, tillverkar i år 60 000 exemplar av sin smarta strömbrytare. Nästa år tror han på upplagor kring 100 000.

- Före Hannover, ja. Nu får vi justera upp den prognosen rätt kraftigt, säger han och ler ännu bredare.

Han använder hela tiden ordet "vi", trots att det inte finns några anställda i det kombinerade kontoret-labbet-lagret intill Hägerstens tunnelbanestation. Ännu.

För Easy Living, som företaget heter, har bara börjat sin tillväxt. Produkten, en självjusterande timer-strömbrytare utan knappar eller andra rörliga delar, som pluggas i vägguttaget, kan utvecklas till många varianter.



Nyemission på åtta miljoner


När genombrottet för smarta hus kommer ska Easy Living vara med. Förra årets omsättning på måttliga 800 000 kronor ska växa till närmare 50 miljoner kronor redan år 2000. Åtminstone om man får tro den beskrivning som Michael Båberg visar upp för investerare som kan tänkas vara intresserade av den nyemission på 8 miljoner kronor som ska göras nu i maj.

- De pengarna får vi in, säger han.

Pengarna ska gå till patent, marknadsföring och en ny produktionsrobot.

- Vi vill ha skydd även i lågprisländerna - ingen i Fjärran Östern ska kunna kopiera vårt koncept.

Den patentansökan som är inlämnad omfattar den mekaniska uppbyggnaden och hela idén med givare, styrkrets och strömbrytare i denna mekanik. Han har fått ta till en hel del hjälp under resans gång.

- Visst, man får ta in konsulter mest hela tiden, säger han.

Men i början, 1993, trodde Michael Båberg inte att han behövde någon hjälp alls. Idén var ju så bra, prototypen gick lätt att få fram och vägen till framgång såg spikrak ut.

- Sedan kom vi till Semko. Det tog oss nio månader att få det första godkännandet därifrån, säger han och suckar.

- Rätt mycket brann för oss i början. Det är rätt knepigt att sätta nätspänning direkt på ytmonterade komponenter, konstaterar han lakoniskt.

- Vi använde trial and error. Mest error, säger han och skrattar igen.



En ständig jakt på pengar


De tekniska svårigheterna gick dock att arbeta fram lösningar till. Värre var det med den ständiga jakten på pengar. Michael Båberg fick konsulta åt en tidigare arbetsgivare för att få det att gå ihop.

- De första pengarna var väldigt, väldigt svåra att få tag på. De flesta riskkapitalbolag letar efter företag i 10 miljonersklassen som vill växa till, säg, 50 miljoner. Intresset för helt nystartade företag är klart svalt.

Numera har Michael Båberg blivit något av expert på att hitta stöd och hjälp. Han räknar upp Nutek, Atle, Bure, Euroventure, Almi, Innovationscentrum och några till. Han har fått Uppfinnarpriset av Stockholms stad, 75 välbehövliga tusenlappar. På köpet har han blivit något av Nuteks gunstling - han får alltsomoftast agera exempel på folk som lyckats med hjälp av Nutek.

- Har man industrierfarenhet, kan visa upp vettiga ekonomiska kalkyler och dessutom en hygglig social kompetens så är det mycket lättare att få Nutek att lyssna, säger han och konstaterar i nästa andetag att han tydligen har vad som krävs.

Men Nutek kan bara ge projektstöd - ingen lön. Det stora lyftet kom därför inte förrän förra sommaren, då produkterna började säljas via Clas Ohlsons postorderkedja och sedan på Ikea.

- Ikeaavtalet var helt avgörande för framgången, konstaterar han.

Numera säljs Easy Lite på 48 Ikeavaruhus i Europa. Och efter besöket i Hannover kommer antalet återförsäljare att växa snabbt.

- Det finns tio miljarder eluttag i Europa. Kommer vi in i en promille av dem så har vi lyckats, säger Michael Båberg.

Adam Edström



Tänder vid skymning, släcker vid midnatt


Den självjusterande timern Easy Lite finns i ett antal varianter. Den enklaste tänder lampan - slår på strömmen - när det blir skymning och släcker vid midnatt. Skymningen känns av optiskt, och midnatt räknar timern själv ut genom att ta medelvärdet mellan skymning och gryning. En något mer avancerad variant tända och släcka lampan slumpvis ett antal gånger mellan skymning och midnatt.

På Hannovermässan lanserades en annan version som tänder och släcker en lampa med hjälp av TVns fjärrkontroll. Nästa steg är en röststyrd strömbrytare, och så ett antal versioner för USA och Japan.

På längre sikt kommer kanske styrning via radio eller över elnätet. I princip kan man bygga in en GSM-telefon i pluggen.

Easy Lite har sju delar och 24 komponenter. All elektronik är ytmonterad och sitter på ett litet runt kretskort. Hjärtat är en 8-bitars mikrostyrkrets som styrs av ett sinnrikt program.

Alla versionerna innehåller samma hårdvara, det är bara några strappar och programvara som skiljer dem åt. Produkterna är miljöanpassade - de innehåller bara återvinningsbara delar, inga tungmetaller och inga batterier.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)