Ett värmetåligt och billigt glasmaterial har utvecklats av forskare på GEC Alsthoms brittiska forskningscenter på uppdrag av tyska Max Planck institutet.
Tanken är att Silcomat, som det nya glasmaterialet kallas, ska utnyttjas som substrat istället för kisel, vilket alltså skulle göra det möjligt att lägga kiseltransistorer på en isolerande film.
Eftersom materialet klarar temperaturer upp till 1 100 °C kan CVD, kemisk ångdeponering utnyttjas vid tillverkningen. Solceller är en uppenbar tillämpningen, men Silcomat kan även utnyttjas för att göra platta skärmar av tunnfilmstransistortyp och kisel-på-isolator-komponenter för telekomtillämpningar, menar uppfinnarna.
Drivelektronik pÅ LCD-glas
GEC Alsthom, som har patenterat materialet och planerar att licensera ut tekniken till halvledartillverkare, går så långt som att lova att tillverkningen revolutioneras. Med hjälp av Silcomat vore det exempelvis möjligt att placera all drivelektronik på glaset på en flytandekristallskärm.
Detta har tidigare inte varit möjligt eftersom man inte kunnat gå upp i så höga temperaturer.
Enligt GEC Alsthom kan tillverkningskostnaden för solceller i det nya materialet komma att minska runt en dollar per genererad kapacitet mätt i watt.