Den 27 november drar Telia igång Sveriges första publika 1800 MHz-nät för mobiltelefoni. Starten sker i Stockholm och redan från början finns 5 000 abonnenter inkopplade.
Efter att ha testat tekniken i nästan två år är det snart dags för Telia att köra igång den omtalade Dual Band-tekniken, det vill säga GSM-telefoni på både 900- och 1800-MHz-bandet.
- Vi gör det här för att antalet användare stiger kraftigt och vi måste möta efterfrågan, förklarade Lars Persson, chef för mobiltelefoni på Telia.
Under årets tredje kvartal ökade antalet abonnenter i Telias nät med 100 000. Och Telia räknar med att det under de kommande tre åren ska tillkomma två miljoner nya licenstagare.
- Det tog oss tio år att få två miljoner kunder, fortsätter Lars Persson. Med tvåbandsnätet räknar vi med att kunna fördubbla antalet kunder på två år.
Argumenten är framför allt bättre täckning i storstäderna och att talkvaliteten bli bättre. Dessutom ska risken att bli bortblockerad från nätet minska, något som mer än en abonnent haft problem med i Stockholmsregionen.
Växlar nät automatisktDen 27 november startar det nya tvåbandsnätet officiellt och då ska 5 000 abonnenter kunna använda sina telefoner i båda näten. Men växlingen sker omärkligt för kunden och det är det som är finessen. Det ska inte märkas vilket nät som används.
- Nu kommer det att gå att ringa i garaget också, ler Lars Persson.
Till att börja med är det framför allt storstadsregionerna som får tillgång till 1800 MHz-näten. Det är också i dessa områden, framför allt i Stockholm, som tillväxten och därmed trängseln i systemet, är som störst.
Den som idag köper en Dual Band-telefon kan visserligen få den att fungera - finns det inget 1800-nät att tillgå används bara 900-nätet men tanken är att Telia ska kunna locka många nya köpare att skaffa en Dual Band-telefon när de köper ett abonnemang.
- Vi vill inte att det ska vara dyrare att skaffa en Dual Band-telefon än ett vanligt abonnemang, förklarar Lars Persson, men slingrar sig när han får frågan om telefonpriserna.
- Det där är en fråga som butikerna får avgöra, vi tycker inte att det ska vara dyrare, svarar han undvikande.
Emellertid visar det sig att Dual Band-telefoner kommer att bli omkring 20 procent dyrare. Men om den skillnaden visar sig när slutkunden handlar är ännu inte klart. Det hänger på de subventionsnivåer Telia bestämmer sig för.
Björn Segerblad
Dual Band - Motorolas väg tillbaka?
Telia väljer att presentera sitt nya tvåbandsnät tillsammans med Motorolas telefoner. En tillfällighet eller en medveten strategi?
- Nokia och Ericsson har gjort ett felaktigt val som inte lanserat sina tvåbandstelefoner, säger Zeth Nyström VD för Motorolas mobiltelefoner i Sverige
- Nu blir vi först med den typen av telefoner på marknaden i Sverige förklarar Nyström vidare.
Men Motorola har tappat fart i Sverige, särskilt i förhållande till Nokia och Ericsson. Att företaget nu väljer att vara Telias partner vid lanseringen av Dual Band är knappast en tillfällighet. Motorola behöver så mycket uppmärksamhet de kan få.
Ericsson och Nokia har tidigare gjort klart att de kommer med tvåbandstelefoner så fort det finns en marknad.
Motorola kör vidare med telefoner i samma stil som tidigare: så kallade Flip- Phones, det vill säga med en fällbar lucka framför tangenterna.
Om det spelar någon roll eller inte får marknaden avgöra. Men Motorola vill tillbaka till toppen och Dual Band kan bli vapnet.
BcS