Legotillverkaren Flextronics, med Europabas i Karlskrona, växer på flera håll. Fyra fabriker har köpts i Centraleuropa, 155 personer har nyanställts i Karlskrona, och slutligt besked om ett utvecklingscentrum i Stockholm väntas inom kort.
Amerikanska legotillverkaren Flextronics infriar nu löftena om fortsatt tillväxt i Europa. Efter köpet i oktober av Philipsdottern Neutronics, som har tre fabriker i Ungern och en i Österrike, uppgår antalet anställda på den här sidan Atlanten till över 5 000. Det är fler personer än de som jobbade inom hela Flextronicskoncernen före etableringen i Karlskrona, och Flextronics räknar sig nu som Europas största legotillverkare.
Även inom Sverige vidgas verksamheten. Hittills har 155 personer nyanställts i Karlskrona, varav de allra flesta under hösten. Av dessa 155 arbetar 135 med själva produktionen, medan de övriga 20 innefattar bland annat högutbildade ingenjörer, IT-personal och inköpare. Nu annonserar företaget efter ytterligare cirka 55 personer varav 40 i fabriken och 15 på kontoret.
Samtidigt är företaget nu inne i slutförhandlingar om det sedan länge planerade "produktintroduktionscentrum" som ska hamna i Stockholm. Mellan 30 och 40 personer, nästan enbart välutbildade tekniker, förväntas arbeta där. Sverigechefen Ronny Nilsson tänker sig en kombination av att man köper någon befintlig avdelning och att Flextronics själva nyanställer.
Flera företag inblandade- Vi vill naturligtvis komma över personer som kan det här för att få en flygande start, säger Ronny Nilsson.
Ericsson finns med i förhandlingarna, säger han, men andra företag är också inblandade. Besked väntas under slutet av november.
Företagets planerade produktintroduktionscentrum, PIC, är tänkt att ta hand om stegen mellan konstruktion och storskalig tillverkning, till exempel producer- och testbarhetsanpassning, prototypbyggen och nollserier. Idén är att det ska ligga närmre de Stockholmsanknutna kunderna, naturligtvis med Ericsson i spetsen. På så sätt ska ledtiderna kortas, är tanken.
- Det ska räcka med kanske tre dagar för att få fram en prototyp.
Alexander Kristofersson