JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Notiser

Cyrix 6x86 snabbast på Windows...?
 
 
INTELRIVAL 1
Cyrix har presenterat sin 6x86-processor, tidigare känd som M1. Enligt företaget är 6x86 snabbast i världen på 16-bitars Windowsbaserade program, trots att den bara går på 100 MHz jämfört med den snabbaste Pentium som klockar 133 MHz och Pentium Pro som kommer i en 150 MHz-version. Till skillnad från Pentium Pro är 6x86 optimerad för 16-bitars programvara under Windows 95 eller Windows 3.11. Och 6x86 är avsedd för persondatorer, inte arbetsstationer och servrar som Pentium Pro. Provexemplar finns tillgänliga idag, men massproduktion kommer igång först nästa år.
 
Datortillverkarna AST, Epson och Peacock har redan aviserat att de kommer att bygga datorer runt 6x86- processorn. Epsons ska ha en 6x86-PC ute redan till jul, för 1 700 dollar.
 
...eller Nexgen Nx686?
 
 
INTELRIVAL 2
Först andra halvåret 1996 kommer Nx686, Nexgens svar på Intels Pentium Pro-processor att finnas tillgänglig. Precis som Cyrix satsar Nexgen på kompatibilitet med 16-bitars Windowskod och en processor avsedd för persondatormarknaden. Inte helt oväntat framhåller också Nexgen att deras processor är snabbare än Pentium Pro.
 
Nexgen, som nyligen köptes av AMD, tog upp kampen med bjässen Intel förra året då de lanserade en 586-processor som alternativ till Pentium. Företaget har inte haft någon egen fabrik, utan varit hänvisade till avtal med IBM och Samsung om tillverkningskapacitet. Den nye ägaren AMD väntas dock lösa kapacitetsproblemen.
 
Världen äntligen i 3D
 
 
FRAKTALT
Den första världsatlasen skapad med hjälp av så kallad hypsometrisk färgsättning, har nu lanserats. Hammond New Century World Atlas samkör satellitbilder av jorden med databaser för politiska gränser, hydrologi, geologi och andra geografiska fakta. Ur denna datasamling återskapas sedan tredimensionella kartbilder med hjälp av fraktal geometri.
 
Smart batterikrets styr laddning själv
 
 
UPPLADDNING
SGS-Thomson Microelectronics säger sig vara först ut på marknaden med en smart kraftkrets, som innehåller såväl en styrkrets som minne. Kretsen har utvecklats för uppladdning av nickelkadmium- och nickelmetallhydridbatterier. Den kan känna av temperatur och spänning, och dessa parametrar utnyttjas för att bestämma uppladdningsströmmen.
 
Tio bitar per cell kan rymmas i flashminne
 
 
FORSKNING
Ett brittiskt företag har tagit fram en teknik som tiodubblar flashminnens kapacitet. Edinburgh-företaget Memory Corporation har utvecklat en specialkrets som kan hålla flera bitar i en enda minnescell och den tekniken har nu även utvecklats för flashminnen. Företaget siktar på att så småningom samordna tio bitar per minnescell, vilket man redan lyckats demonstrera i laboratorieförsök.
 
Tekniken är främst tänkt för PCMCIA-kort. Flera stora flashminnestillverkare har liknande projekt igång. Intel har exempelvis utvecklat en teknik som tillåter två bitar per minnescell i ett flashminne och håller för närvarande på att utöka detta till fyra bitar per cell.
 
Akustik identifierar bilar och bagage
 
 
YTVåGSDETEKTOR
En passiv, kontaktlös och trådlös detektor baserad på akustisk ytvågteknik, främst tänkt för bil- eller bagageidentifiering, har utvecklats vid Siemens Nixdorfs forskningslaboratorium i München. Detektorn, som exempelvis kan användas i automatiska biltullar, utnyttjar en piezoelektrisk kristall. Denna ändrar form när detektorn aktiveras av en högfrekvent elektrisk signal från en antenn på en extern avsyningsenhet. Detta ger i sin tur upphov till en akustisk våg på detektorns yta. Vågen vandrar utmed detektorn för att sedan reflekteras tillbaka till antennen och avsyningsenheten.
 
Digital visar första StrongARM
 
 
PROCESSOR
Digital Equipment har presenterat det första resultatet av samarbetet med brittiska Advanced Risc Machines, ARM. StrongARM-1 är en 215 eller 160 MHz processor som drivs av 2 respektive 1,5 V och endast drar 120 mW. Kretskärnan är byggd i Digitals 0,3 µm CMOS-process, som har optimerats för låg spänning. 215 MHz-versionen är främst tänkt för videotillämpningar medan 160 MHz-versionen utvecklats speciellt för bärbara produkter. Den första produkten att utnyttja StrongARM-1-kärnan kommer att presenteras i början av nästa år.
 
IBM lanserar Pentiumkonkurrent
 
 
PC-PROCESSORER
IBM lanserar sin 5x86C-processor, en konkurrent till Pentium. 5x86C är samma krets som Cyrix femtegenerations processor. Ett avtal mellan företagen ger Cyrix tillgång till produktionskapacitet i IBMs fabrik i Burlington, Vermont, mot att IBM får sälja processorerna under eget namn. Processorn har en sexstegs rörledning och kommer i en 75- och en 100-MHz- variant. De är avsedda både för stationära och bärbara PC. Priserna är 109 respektive 131 dollar per styck i volymer om 1 000.
 
ångdeponering ger tätare ferrokretsar
 
 
TILLVERKNING
En tillverkningsprocess för ferroelektriska kretsar och andra tunnfilmskretsar har utvecklats av amerikanska Submicron Systems Corporation. Processen är en så kallad CVD-process, chemical vapour deposition, på svenska ångdeponering. Med processen kan man tillverka ferroelektriska komponenter med högre täthet än tidigare.
 
Power PC i 166 MHz
 
 
PROCESSORER
Motorola har presenterat en ny version av Power PC 604 kallad 604e. Den innehåller 32 kbytes cacheminne för data och lika mycket för instruktioner, dubbelt så mycket som tidigare versioner. Samtidigt har kretsen krympt i storlek och hastigheten höjts till 166 MHz. Detta ger prestanda på 225 Specint, eller mellan 5,0 och 6,0 Specint95, som är det nya måttet att mäta processorkapacitet i.
 
LCD-skärmarna växer
 
 
TUNNFILMSTEKNIK
LCD-skärmar var det gott om på Future Horizons-mässan i Amsterdam nyligen. Samsung visade upp sin väggmonterade TV med en 22-tums LCD- skärm baserad på tunnfilmstransistorer, TFT. Sharp meddelade att de har tagit fram en TFT-skärm med 28 tums bilddiagonal, vilket sägs vara den största hittills. Skärmen är avsedd att användas som anslagstavla, för presentationer på möten och inom undervisning. Sharp har också utvecklat en ny process för tillverkning av kiselbaserade bildskärmar.
 
Säkrare smarta kort
 
 
SäKERHET
Motorola har utvecklat och patenterat en tillverkningsteknik som ökar säkerheten för styrkretsar som används i smarta kort. När styrkretsen testats kapas ledningarna till testkretsarna i chipset av med en precisionssåg. Efter detta blir det i princip omöjligt att manipulera minnet i styrkretsen och på så vis ladda den med mera pengar. Motorola jämför tekniken med "att förstöra alla spår av bron när man väl kommit över ån". Tekniken har tvingat ingenjörerna att konstruera om styrkretsarna en aning. I början av 1996 kommer de första produkterna med den nya tekniken att introduceras.
 
Krets minskar mobiltelebrus
 
 
ANTILJUD
Texas Instruments har utvecklat en krets som ska minska det brus som uppstår när man använder så kallad hands-free i mobiltelefoner. Kretsen använder ljud inspelade från bilen, jämför det aktuella bruset med de lagrade ljuden och släcker sedan ut bruset med lämpligt inspelat ljud. Kretsen är en digital signalprocessor med beteckningen TMS32oWP010. Liknande antiljudprocesser har tidigare använts i stridsflygplan.
 
IGBT blir billigare
 
 
STANDARDPROCESS
Motorola har utvecklat en billig process för IGBT- tillverkning (insulated gate bipolar transistors) som sägs ge bättre högspänningsegenskaper än äldre processer. Metoden kallas non-punch-throug (NPT) och utgår från standardkiselskivor. De flesta IGBTer bygger på ett p+-substrat där tjocka lager av n-epitaxi läggs på ett tunt n+-buffertlager. I Motorolas nya process är buffertlagret eliminerat.
 
Mät exakt med mikrovåg
 
 
GIVARE
En mikrovågsbaserad givare för exakt, beröringsfri avståndsmätning har utvecklats av Daimler-Benz. Givaren, som är framtagen för processindustrin, utnyttjar en mikrovågsresonator fylld med ett aluminiumbaserat dielektrikum. Avståndet bestäms med hjälp av den resonansfrekvensändring som uppstår när ett metalliskt föremål närmar sig resonatorn.
 
LSI Logic plus Mentor Graphics fixar testen
 
 
SUBMIKRON
Asicleverantören LSI Logic behöver extra muskler för att generera tester till 0,5 µ-kretsar som bygger på företagets bibliotek CoreWare. Man siktar på hela 100 procents feltäckningsgrad. För att lyckas med detta byter man ut det egna scanhjälpmedlet mot testverktyg på Mentor Graphics produktmeny. Dessa skall kombineras med LSI Logics existerande testverktyg som Rambist och JTAG Builder.
 
Processor i GHz-hastighet
 
 
MEDIAPROCESSOR
På årets Microprocessor Forum i Kalifornien presenterade företaget Microunity sin nya mediaprocessor. Processorn är speciellt anpassad för tillämpningar där stora mängder data ska bearbetas parallellt, som till exempel bilder och ljud. Mediaprocessorn har utvecklats utifrån Digitals Alpha-processor. Den innehåller 10,5 miljoner transistorer och klockas i ruskiga 1 GHz. Fyra stycken 128 bitar långa instruktioner kan exekveras samtidigt under en klockcykel. Microunity har redan utvecklat prototyper för digitala TV-mottagare, kabel-TV- modem och arbetsstationer, baserade på mediaprocessorn. Prototyper kommer att finnas tillgängliga nästa år.
 
Xilinx första fabrik
 
 
TAIWAN
Logikjätten Xilinx ska bygga sin första halvledarfabrik. Tillsammans med taiwanesiska UMC, United Microelectronic Corporation, ska man bygga en anläggning som klarar att göra 0,5 µm-kretsar på 8-tumsskivor. På sikt ska även 0,25 µm kunna hanteras. De första kretsarna väntas produceras i början av 1997. Xilinx satsar 150 miljoner dollar, och får för detta en fjärdedel av den nya fabriken.
 
Totalt kostar den en miljard dollar. Xilinx har aldrig tidigare ägt någon halvledarfabrik. All tillverkning av företagets populära FPGA-kretsar har skett på entreprenad. Men när en enhällig analytikerkår nu spår brist på tillverkningskapacitet har Xilinx ändrat sig. Fram tills den nya fabriken står färdig kommer UMC att garantera Xilinx en viss produktionskapacitet.
 
VxWorks i digital-TV
 
 
ADAPTRAR
Realtidsoperativsystemet VxWorks ska bli en hörnpelare i koreanska Hyundais digital-TV-adaptrar (set-top-boxes). Hyundai tänker använda VxWorks i en hel rad produkter, från fristående adaptrar till helt digitala TV- mottagare. Adaptrarna ska tillverkas av Hyundais amerikanska dotterbolag.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)