JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nutek förlorar var fjärde krona

Nutek förlorar mer än var fjärde statlig anslagskrona. Tanken är att Nutek skall kompenseras med löntagarfondmedel enligt regerings budgetförslag. Samtidigt sker nysatsningar på ett institut för tillämpad forskning i Göteborg, på datornätet Sunet och på den statliga SP i Borås.

Nutek drabbas redan nästa år av nedskärningar på 286 miljoner kronor. Enligt regeringen ska Nutek kompenseras för detta med pengar från löntagarfondsstiftelserna. Christer Heinegård, ställföreträdande GD vid Nutek är bekymrad:

- Vi undrar hur kompensationen kommer att gå till praktiskt. Det blir ett tidsmässigt glapp innan

man kan räkna med några pengar från löntagarfondsstiftelserna. Problemet är att vi sysslar med långsiktig verksamhet. Projekt som det tar lång tid att bygga upp, men som går fort att riva ner.

Nuteks budget för 1996 för teknisk FoU samt informationsteknologi uppgår till 1 055 mkr.



IT-satsning på Sunet


Det svenska universitetsdatornätet Sunet har däremot dragit en vinstlott. Sunet- kansliet i Umeå får ett anslag på 100 miljoner kronor för 1997. Sunet hade begärt 79 miljoner.

Anledningen till den generösa tilldelningen är att Sunet med start från nästa år även ska betjäna de kommunala biblioteken, samt statligt finansierade museer.

Sunet skall bland annat uppgradera ryggradsnätet till 155 Mbit/. Förbindelserna till de mindre och medelstora högskolorna skall uppgraderas till 34 Mbit.

I budgetpropositionen avsätts 100 miljoner kronor till ett stort nationellt tekniskt forskningsinstitut i Göteborg med tyska Fraunhoferinstituten som förebild.

Det nya institutet ska främja sambandet mellan den akademiska grundforskningen och företagens behov av tillämpad forskning.

Näringslivet ska vara uppdragsgivare och forskare ska kunna rekryteras från högskolor i hela landet - samt från industrin. Chefen ska utses bland professorer vid universitet eller högskola. Däremot bör institutet inte ha några fasta forskartjänster.

Meningen är att det allmänna sedan står för basfinansieringen medan uppdragsforskningen står för resten. En utredning skall tillsättas om det nya institutet.



Mät- och provningsteknik


EU-medlemskapet har medfört att regeringen vill stärka ställningen för provnings- och mätteknik inom näringslivsinriktad forskning och utveckling. Detta genom att kräva ett bättre samarbete mellan Sveriges provnings- och forskningsinstitut (SP), med 500 anställda i Borås och högskolorna, näringslivet och branschforskningsinstituten och genom att SP deltar i EUs forskningsprogram.

Åke Bergh



Två nya professurer i elektronikproduktion


Regeringen har förstått att elektronikproduktion är ett eftersatt område på de tekniska högskolorna. I budgetpropositionen föreslår man att två nya professurer inrättas i ämnet och anslår 2,8 miljoner kronor till ändamålet. Anslaget är i stor utsträckning ett resultat av lobbyarbete från Sveriges Verkstadsindustrier.

Vilka skolor som ska få de nya professurerna är ännu inte bestämt. Men rimligen är den ena vikt för Chalmers. Där finns ju Sveriges första civilingenjörsutbildning inom elektronikproduktion och i Göteborg finns också IVF som idag driver forskning i ämnet.

Var den andra professuren hamnar är svårare att gissa. På den utbildning i Norrköping som beskrivs här intill finns ett starkt önskemål. Men det finns säkert på snart sagt varje teknisk högskola.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)