JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Program för PLD och FPGA

Syntesverktyg med siktet inställt på FPGA-kretsar blir allt vanligare. Verktygsleverantörer lockar med användarvänlighet och låga priser.

Numera är "syntesvänlig" ett allt vanligare slagord vid lanseringen av programmerbara logiska kretsar - PLD, CPLD och FPGA. Med grindantal på över 10 000 börjar det nämligen bli otympligt att använda manuella metoder som schemaritning för att beskriva konstruktionen.

Syntes förknippas annars främst med konstruktion av grindmatriser. Kretsen beskrivs med ett hårdvarubeskrivande språk för att sedan simuleras och syntetiseras. Många menar att kulturskillnaden mellan konstruktörer av grindmatriser och programmerbara kretsar bromsar anammandet av syntesverktyg i FPGA-världen.

För en schemaritande konstruktör kan steget till syntesvärlden kännas väl långt. Och många asicanvändare är tveksamma till att "byta ner" sig till en programmerbar krets.

Krets- och verktygsleverantörerna använder därför olika strategi beroende på vilken kundgrupp man adresserar. Företag, som lanserar syntesverktyg med siktet inställt på FPGA-konstruktörer, lockar med användarvänlighet i kombination med låga priser.

Leverantörer som hoppas locka asic-användare till FPGA-lägret talar däremot främst om det asicliknande konstruktionsflödet.



Färdiga program i tid


Traditionellt sett har många kretstillverkare lagt mest krut på kiselkonstruktionen. Utvecklingsverktygen har då ibland blivit försenade. Men när både ledtider och marknadsfönster krymper kan stora marknadsdelar gå förlorade om inte kisel och program finns framme samtidigt. Kretsleverantörerna erbjuder därför allt oftare färdiga hjälpmedel samtidigt som en ny kretsfamilj lanseras.

I översikten samsas 31 olika verktyg från 25 leverantörer.

Skillnaderna är stora mellan de olika programmen. Överst på skalan finns kompletta programpaket med alla möjliga finesser. Priset blir naturligtvis därefter. Översiktens dyraste verktyg går på 225 000 kronor.

Längst ner på skalan finns gratisprogrammen, som oftast bara stöder det egna kretsfabrikatet. Priserna är angivna i kronor, exklusive moms. I vissa fall är priset omräknat från dollar till kursen 6,60 kronor per dollar.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)