Japanerna tar nu upp kampen med amerikanerna om flashminnesmarknaden. Mitsubishi ger sig in i leken med ett 16 Mbits minne som bara kräver 3,3 V.
DINOR, eller dividerad NOR, är namnet på tekniken som möjliggör den låga drivspänningen. Mitsubishi har länge aviserat att man haft ett DINOR-minne på gång, men först nu finns kretsar att få.
Minnet är organiserat i 2 Mbit x 8, uppdelat i 32 symmetriska 64-kbits-block. Lästiden är 80, 100 eller 120 nanosekunder, och blockraderingstiden 10 ms. Kretsen finns ännu bara i provexemplar. Massproduktion väntas i början av 1996.
Mot slutet av 1996 ska man också komma med ett 8-Mbitsminne för 2,7 V matning. Ett 32-Mbitsminne för 3,3 V är också att vänta.
Arkitekturen i DINOR påminner om NOR, men har vissa grundläggande skillnader. Normalt är ledningarna mellan minnescellerna och förstärkarna vid utgångarna gjorda i metall. I DINOR används polykisel, vilket minskar storleken på kontakten mellan ledning och kisel. Eftersom polykisel har högre resistans än metall har ledningarna delats i kortare segment, därav namnet, "divide bit-line NOR".
Samtidigt utnyttjar DINOR-minnena så kallad Fowler-Nordheim-tunnling både för att placera laddningen på styret och för att ta bort den. Andra flashminnen använder tunnling bara för att ta bort laddningen, medan elektronmigration anlitas för att lägga dit den. Tunnlingen kräver lägre strömförbrukning. Därmed kan man använda en lägre matningsspänning, vilket förlänger livslängden till 100 000 läs- och skrivcykler. Enligt Mitsubishi blir minnena också mindre benägna att radera sig själva.
Mitsubishi samarbetar med Hitachi kring flashminnen. Tillsammans hoppas de nå tvåsiffriga procentandelar av världsmarknaden. Enligt Dataquest stod Mitsubishi år 1994 för 1,1 procent och Hitachi för 0,3 procent.