JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Internetteknik tar över i Telias telefonnät

IP-telefoni går nu mot stort genombrott. Den traditionella kretskopplade tekniken fasas ut. Telias planer visar tydligt att IP-tekniken tar över i de fasta telenäten, både i långdistansnäten och i de lokala näten. På sikt går mobilnäten samma väg.
Telia väljer våglängdsroutrar före AXE i sitt internationella Vikingnät. Nu i november planerar Telia införa en helt ny generation gigabitroutrar som skall klara internationell telefontrafik via snabba IP-nät.

- Med snabba våglängdsroutrar tror jag det bli möjligt att klara de högsta kvalitetskraven för telefoni, säger Lars Rydin, vd för Telia International Carrier.

- Transportkostnaden för telefontrafiken kan sänkas med 90 procent jämfört med dagens traditionella transmissionssystem i telenäten, säger Rydin.

Telia räknar med att amerikanska Cisco levererar våglängdsroutrarna, eller WDM-routrarna - wave division multiplex - som de heter i branschen. Dessa skickar telefontrafik direkt via optiska våglängdskanaler i Vikingnätet.

Systemet, som Telia köpt av amerikanska Lucent, har kapacitet för upp till 40 WDM-kanaler med 10 Gbit/s per fiber, totalt 400 Gbit/s. Telia får därmed en oerhört hög kapacitet för internationell IP- och telefontrafik för de länder som Vikingnätet täcker.

Med de nya våglängdsroutrarna tar Telia ett stort kliv in i den nya IP-baserade teknikvärlden som hela telekombranschen nu siktar på. Den traditionella kretskopplade tekniken ersätts av snabba IP-nät som klarar alla slag av trafik, både vanlig Internettrafik och realtidstjänster som telefoni.

Redan idag säljer Telia internationell telefonkapacitet i sitt IP-baserade routernät. Men för användarna - de som talar i telefon - uppstår en fördröjning vid kommunikationen. Detta är en klar kvalitetsbrist, som ger lägre inkomster. Därför är det värdefullt att förbättra prestandan och det är detta som de nya våglängdsroutrarna skall klara.

Dagens routrar utnyttjar normalt den traditionella transmissionstekniken SDH och Sonet. De besvärande fördröjningar för telefontrafiken som finns i sådana miljöer uppstår inte när gigabitroutern skickar sina IP-paket direkt ut på den optiska våglängdskanalen, enligt Telia.

- Vi köper våglängdsroutrar så snart som de blir kommersiellt tillgängliga. Vi vill ha dem illa kvickt, säger Rydin.

Telia planerar införa våglängdsroutrar på de tunga förbindelserna i Europa, via den Atlantkabel som tas i drift i december och även till drygt tio amerikanska storstäder. Avsikten är naturligtvis att bli lågprisproducent av internationell telefoni och Internettrafik mellan storstäderna i Europa och USA.

Den internationella telefonitrafiken kan då genereras hos en nätoperatör i Europa, till exempel i ett fast traditionellt telefonnät. Sedan slussas den in i Telias Vikingnät och vidare till de amerikanska nätoperatörer som Telia samarbetar med. Där slussas trafiken in i det lokala telefonnätet. På samma sätt kan Telia hantera trafiken mellan olika länder i Europa.

I praktiken innebär detta att dagens internationella transitnät, idag ofta baserat på kretskopplade AXE-växlar från Ericsson, ersätts av de nya effektiva IP-näten.

Genom att ligga tidigt ute med den nya IP-tekniken hoppas Telia vinna nya marknadsandelar.

Telia har också gått ut med mycket aggressiva planer. år 2002 skall Telia ha ett IP-baserat nät som klarar alla tjänster, både vanlig IP-trafik och realtidstjänster som telefoni och tv, enligt planerna.

- Vi skall successivt byta ut våra kretskopplade AXE-nät mot ett IP-nät. De plattformar vi har för våra supportsystem och annat skall genomsyras av Internet och webbportaler. IP skall även genomsyra tjänster mot kund, säger Telias vd Jan-åke Kark i Telias personaltidning Televärlden.

I det första steget slår IP-tekniken igenom när det gäller långdistanstelefoni. Telia kommer även att införa nya IP-telefonisystem. Det handlar om produkter som konkurrerar med dagens lokala telefonväxlar och kontorsväxlar. Telia tänker erbjuda IP-telefonitjänster i de lokala bredbandsnät man nu bygger ut i Sverige, och då krävs IP-telefonisystem.

- Vi håller på med utvärdering av IP-telefonisystem. 2002 skall det vara färdigt. Det kan bli tidigare, säger Stig Persson, ansvarig för nätstrategi och teknik i Telia Network Solutions, det som förr hette nätdivisionen.

Stig Persson betonar att valet av leverantör av IP-telefonisystem inte är klart och att Telia nu värderar och provar en rad olika system, både från nya leverantörer som 3Com och från traditionella leverantörer som Ericsson, Nortel, Siemens och Alcatel.

även på mobilsidan kommer av allt att döma en övergång till IP-baserade nät. I slutet av juni beslöt 3GPP, den viktigaste organisationen för standardisering av mobila bredbandsnät, att kommande versioner av tredje generationens mobilnät skall baseras på IP-telefoni.

3GPP valde också Internetvärldens IP-standard Sip för 3G-näten. Sip har därmed snabbt seglat upp till att bli huvudalternativet för IP-telefoni. Om några år är det därmed möjligt att SIP slår igenom som enhetlig IP-telefonistandard i både fasta och mobila telenät världen över.

Hur snabbt IP-telefoni kommer att ersätta den kretskopplade telefonin återstår dock att se.

Telia vill definitivt inte ge några prognoser på denna punkt utan understryker att den gamla tekniken kommer att vara i drift ytterligare många år.

Det innebär att de gamla kretskopplade AXE-näten, de fasta IP-telefoninäten och mobilnäten kommer att samexistera under lång tid framöver.


anv_13 anv_13

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)