Metoden kan utnyttjas för att förenkla tillverkningen av skärmar baserade på flytande kristaller. Antalet tillverkningssteg kan minskas från fyra till två och hela processen kan utföras i renrum. Därmed räknar IBM med att den nya tekniken ska spara industrin mångmiljardbelopp i tillverkningskostnader. IBM siktar på att dels själv börja utnyttja tekniken innan årets slut och dels licensera ut den till andra skärmtillverkare.
Hittills har tillverkningsprocesser för flytande kristallskärmar baserats på en metod utvecklad i början av 1900-talet. Denna ger likriktade kristaller på ett substrat efter att det gnuggats med en sammetsduk. Ingen vet exakt varför detta fungerar, bara att det gör det. Gnuggningen kan dock ge repor och andra skador som är svåra att upptäcka innan skärmen är färdig. Dessutom kan gnuggningsmomentet inte utföras i renrum.
Att ersätta den gammalmodiga gnuggningen med en modernare metod har länge intresserat teknikutvecklarna. Men hittills har det varit svårt att finna en metod som fungerar bättre, ger högre utbyte och till lägre kostnad. IBM lovar dock att deras nya metod har alla dessa fördelar samt att den kan utföras tillsammans med övriga tillverkningssteg direkt i renrummet.
IBMs metod går i korthet ut på att substratet först förses med ett tunt, genomskinligt skikt av kolatomer. Detta bombarderas sedan med jonstrålar som ger ett slags polariserat mönster som i sin tur styr riktningen hos de flytande kristallerna.
I en labprocess baserad på metoden har forskarna gjort 22-tums prototypskärmar med en ljusintensistet som till 97 procent motsvarar den i konventionellt tillverkade skärmar. Tekniken tycks också kunna utnyttjas för att göra skärmar som kan ses från en vidare vinkel än normalt.
Utvecklarna, som leds av Dr Praveen Chaudhari, har beskrivit metoden mer i detalj i en artikel i tidskriften Nature.
Gittan Cedervall