JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flextronicsanställda väntar sig dystra besked

Än har de inte sagts upp, de 508 anställda som har varslats vid Flextronics fabriker i Katrineholm. Av allt att döma läggs verksamheten ner, men ingen här vet riktigt när. Och en stor grupp anställda väntar med att söka nya jobb.
"äntligen fri" har någon skrivit med kulspetspenna på en för övrigt helt ren vägg inne på en toalett. Kanske är det en av dem som har varslats om uppsägning som har velat påminna sig själv om sin självständighet. För det mest tydliga i sammanhanget är ändå hur livet för de anställda, och för hela orten, så tydligt tycks formas av beslut utanför deras kontroll.

- Den här fabriken har ju gått bra. Det är mest sedan i våras som det har gått dåligt, säger Annika Wågenberg, montör vid Flextronics i Katrineholm och vice ordförande för Metalls verkstadsklubb.

- För ett år sedan fick vi jobba övertid.

Annika Wågenberg själv funderar nu på att söka den personal- och arbetslivsvetenskapliga utbildning som finns vid Linköpings universitet.

"Game Over"

Antagligen är det ett sammanträffande, men det ser ut lite som en tanke: som skärmsläckare på en av testdatorerna

i fabriken på västra industriområdet svävar det runt ett blekt "Game Over". Och från en radio hörs Eurythmics bittra "Thorn in my Side" genom det stilla surret från monteringsmaskiner och fläktar.

Det var den 7 augusti som Flextronics meddelade att man varslat totalt 1 523 medarbetare i framför allt Katrineholm, Visby och Karlskrona om uppsägning. Av dessa fanns 508 i Katrineholm där hela Flextronics verksamhet är tänkt att läggas ned.

Nu på dagen ser arbetet ut som det brukar, men på kvällar och nätter märks skillnaden. Förut jobbades det två eller tre skift, men nu bara ett. Beläggningen motsvarar bara runt 30 procent av kapaciteten, och så har det sett ut sedan början på sommaren.

Flextronics verksamhet på orten är delad på två fabriker, och på vardera stället har två arbetsförmedlare nu tagit plats i provisoriska kontor. Kring hälften av de anställda har skrivit in sig hittills. Drygt 50 personer har gått vidare till utbildningar med bibehållen lön, eller till andra jobb.

Avvaktar fler besked

- Man har rätt att gå ett halvår från det att man blir uppsagd, så jag lugnar mig med att söka nytt, säger Ingrid Larsson.

För tillfället står hon i ett avskärmat bullrigt rum och sköter maskiner som virar bakplan på relativt gammaldags vis.

- De har sagt länge att den här tekniken skulle dö, men det kommer fortfarande beställningar, säger hon.

Ingrid Larsson tycker att hon vet för lite hittills för att hon själv ska kunna fatta beslut om sin framtid än. Hon föredrar att skämta när den planerade nedläggningen kommer på tal.

- Man kanske får gå i avtalspension, men det är de väl för snåla för att ge, säger hon och skrattar.

- Annars kan vi ju gå allihop och sopa gatorna på torget efter helgerna.

Metallklubbsordföranden Annika Wågenberg tror att Flextronics gör ett misstag som lägger ner hela verksamheten.

- Att till exempel flytta kabeltillverkningen till Polen har inte alls gått så fort som det var tänkt. De har haft svårt att få samma kvalitet som vi har, säger hon.

Nästa gång konjunkturen vänder uppåt tror hon att Flextronics kan komma att sakna sina Katrineholmsfabriker.

- Det är ju bättre förutsättningar för att det ska växa om man har någonting kvar. På det viset har ju Visby och Karlskrona bättre chanser nu.


Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)