JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vad har svenska optoföretag ihop?

Ärrad veteran kallar han sig, Stefan Lindeberg, trots att han är född så sent som 1962. Att översätta teknik till affärer är annars hans specialitet. Den utbildningen har han skaffat sig genom en karriär på IBM, Network Technologies och nu senast på nätverksjätten Cisco där han bland annat sysslade med affärsutveckling.
Sedan knappt två år är Stefan Lindeberg styrelseproffs och konsult på heltid. Bland uppdragsgivarna finns många av de nystartade opto- och nätverksföretag som vuxit upp runt Stockholm, bland annat Optillion, Comlase, Xelerated, Wavium, Dynarc, Lumentis, Hyglo, Cygate och Transmode.
 
Företagen utvecklar produkter för de snabbväxande stadsnäten och är oftast inte konkurrenter med varandra på marknaden. Det gör att man kan samarbeta i vissa frågor och dessutom hjälpa varandra. För att underlätta samarbetet har Stefan Lindeberg tagit initiativ till ett informellt nätverk.
 
- Tanken med nätverket är att man ska kunna samarbeta om olika frågor. Det kan gälla att hitta en lämplig advokat i USA eller att låna ut ett instrument några dagar. Däremot kan man inte samarbeta om rekryteringar där man är konkurrenter.
 
Nätverket har inga stadgar, inga medlemsavgifter och det förs inte några protokoll.
 
- Till mötena kommer företagens vd, det är ingen mening om de skickar en ersättare.
 
Dynarc tog ett stålbad
 
Där kan man ta upp problem och utbyta erfarenheter. Ett exempel på det senare är nätverksbolaget Dynarc som genomgått ett stålbad det senaste halvåret med delvis ändrad affärsinriktning och rejält bantad kostym.
 
- De fick för mycket pengar vid fel tidpunkt och gasade på trots att marknaden försvann.
 
Idag får man jobba hårdare för riskkapitalet och får bara lite pengar i taget. Inför varje ny finansieringsrunda måste företaget visa framsteg och att det finns potentiella kunder som är intresserade av produkten.
 
- Tidigare kunde man få 20 miljoner när man sökte 15. De extra fem var bra att ha som buffert.
 
Men att alla miljarder som satsats de senaste åren på olika IT-projekt skulle vara bortkastade vill Stefan Lindeberg inte hålla med om.
 
Pengar förstörs aldrig
 
- Pengar är som energi, de förstörs aldrig utan flyttas bara runt. De har skapat en otrolig massa erfarenheter och kunskap som finns kvar.
 
Hur många av hans "egna" företag som finns kvar om tre år vill han inte sia:
 
- Som obotlig optimist tror jag att alla finns kvar, men ska man vara realist så blir det inte så.
 
Alla företag lär inte heller vara kvar i hans nätverk.
 
- När de blir tillräckligt stora får de egna resurser men förhoppningsvis kan det komma in andra nystartade företag i nätverket.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)