EDP satsar tillsammans med de två andra riskkapitalbolgen Swedstart och Capman lika mycket var i utköpet av optokomponenterna. Dessutom sätter ledningskvartetten, där Tom Mellkvist som var finanschef på ADC (fd Altitun), in kapital. Vd för Northlight Optronics blir Robert Green gjort två likande utköp tidigare.
Ericsson kvarstår som minoritetsägare med 9,9 procent av bolaget.
- Vi tyckte det var värdefullt att ha med dem, det sker ju en konvergens mellan trådlös kommunikation och fiberoptik.
Hur mycket Ericsson får betalt vill ingen avslöja men köpeskillingen lär inte vara allt för hög. Däremot har Northlight Optronics fått ett rejält, men hemligt, startkapital för att täcka driften.
- Produkterna är av världsklass men har sålts via representanter i USA. Europa och Asien har inte ens bearbetats, säger Erik Fällström.
- Vi kommer att sätta sälj- och marknadsfokus på verksamheten. Det finns inte mer än 20 till 30 kunder som räknas och det gäller att bearbeta dessa, säger Erik Fällström.
Den totala marknaden för optokomponenter var värd cirka två miljarder dollar i fjol och det område Northlight adresserar är värt runt sju miljarder kronor.
- Vi siktar på att ta 7 till 13 procent. En omsättning på 500 miljoner kronor om några år är inte orimlig, säger Erik Fällström.
Ericsson har bantat verksamheten rejält inför försäljningen. Som mest fanns det 350 anställda, idag är man nere på 48.
- Vi har ändå en komplett organisation med egen halvledarfabrik, kapsling, utvecklingsavdelning och försäljning, säger Birgitta Skoglund som varit vd på Ericsson Optoelectronics det senaste året.
- Vi kommer framgent att fokusera på sändar- och mottagarmoduler för system på 10 Gbit/s. Det är i första hand i stadsnät som marknaden finns för tillfället men produkterna passar även för långdistansnät och i lokala nät.
På menyn finns även lasermoduler och fiberoptiska förstärkare.
Företaget kommer att sitta kvar i Kista där halvledarfabriken finns.
Per Henricsson