- Definitionen av vad som är en high-end-telefon har ändrats dramatiskt. Användaren är inte längre beredd att betala extra för saker som Bluetooth eller färgskärm. Bluetooth är på väg in i low-end-telefonerna, och det sätter press på priset.
Det säger Jarvis Tou på Silicon Wave, som precis lanserat tredje generationen av sina Bluetoothkretsar. De finns dels som komplett Bluetoothradio i en krets, dels utan basband för dem som vill använda basbandsdelen i mobiltelefonen även för Bluetooth för att spara på konstruktionen.
Med inbyggt basband blir materialkostnaden, inklusive kringkomponenter under fyra dollar. Utan basband 2,50 dollar. Trots detta handlar det om en högpresterande krets, och Silicon Wave jämför sig gärna med konkurrenterna.
- Ett av våra designmål var att överträffa konkurrenter som Cambridge Silicon Radio med bred marginal. Det här är absolut en överlägsen produkt jämfört med deras senaste, säger Jarvis Tou.
Inbyggd Arm
Cambridge Silicon Radios Bluetoothkretsar styrs av en inbyggd 16-bitars styrkrets, som kräver en virtuell maskin och ett egenutvecklat användargränssnitt. Silicon Waves krets har en inbyggd 32-bitars Arm7-processor.
- Det gör att vi både har mer beräkningskraft och behöver mindre minne, förklarar Jarvis Tou.
Totalt har kretsen 256 kB ROM och 20 kB RAM inbyggt. Implementationen är Bluetooth 1.1, men när Bluetooth 1.2 kommer ut senare i år kan kretsens programvara uppgraderas till den nya standarden.
Direktradio
Två orsaker som Jarvis Tou anger till att de lyckats göra kretsen både kraftfull och billig är dels att den är konstruerad i en 0,18(MIKRO)m-process, dels att den bygger på direktradio utan något mellansteg. Enligt honom den första kommersiella Bluetoothimplementation som lyckats med det.
Intersil och Intel, två av världens största tillverkare av WLAN-kretsar, är båda minoritetsägare i Silicon Wave.
Därför är det knappast heller överraskande att företagets Bluetooth-kretsar stödjer både Intels Wireless Coexistence System för dess Centrino-plattform och Intersils Blue802, båda två tekniker för att få Bluetooth och 802.11 att samexistera.
Elias Nordling