- Asap lanseras när som helst, berättar Serge Leef, chef för Mentors avdelning för verifiering av system på kisel.
Han hävdar att verktygsbranschens tidigare försök till högnivåsyntes har misslyckats, dels för att de tvingat användaren att lära sig ett nytt språk och dels för att branschen levt i vanföreställningen att det finns ett sätt att automatiskt ta konstruktionen hela vägen från specifikation till hårdvara.
- Det finns ingen magisk knapp. Dagens konstruktioner har alldeles för många frihetsgrader, säger han.
Serge Leef konstaterar att konstruktioner har tre randvillkor. Först och främst algoritmerna, som alltid börjar som programvara. Därtill utgår så gott som alla projekt från en plattform av något slag, antingen kommersiell eller egenutvecklad. För det tredje finns ett antal mål för prestandan.
- Den stora frågan är vilka algoritmer som ska implementeras i hårdvara, och vilka som gör sig bäst i programvara. Det är den frågan vi försöker besvara med Asap.
kombineras med andra verktyg
Mentors tanke är att Asap ska kombineras med två andra Mentorverktyg, Seamless och Platform Express. Med Platform Express kan man utveckla kretsar kring Arm-kärnor genom att dra och släppa olika IP-block. Utdata blir modeller för Seamless, i form av C-kod, VHDL eller Verilog. Gränssnitt, drivrutiner, testbänkar och annat syntetiseras automatiskt.
En förutsättning för analysen är de nya funktioner i Seamless som kan svara på frågan hur väl ett system fungerar, inte bara om det fungerar.
- Allt Asap gör kan förstås även göras manuellt. Vi ersätter inte konstruktörerna, men vi kan göra en del av deras jobb snabbare.
Verktygstrion utför i praktiken det som branschen tidigare kallat beteendesyntes. Men Serge Leef vill inte ta det ordet i sin mun.
- Uttrycket har fått en dålig klang på grund av branschens tidigare misslyckanden. Vi föredrar att prata om konstruktionsoptimering, säger han.
Adam Edström