Verktyget Virtual Time gör det möjligt att prova varianter av en programvara och mäta dess prestanda. Tekniken är smidigare än att laborera med den verkliga programvaran, enligt säljaren Enea.
Svenska programvaruleverantören Enea har gjort denna erfarenhet i sin realtidsutveckling. Företaget använder egna verktyg för att pussla ihop olika varianter av sin programvara, provköra och hitta flaskhalsar och köbildningar.
Det är inte den verkliga programvaran man pusslar med, utan en förenklad variant som bara intresserar sig för tidsegenskaperna som syns i till exempel processer, kommunikationsvägar och köer.
Enea är nu återförsäljare av en programvara som liknar den företaget självt använder. Produkten heter Virtual Time och bygger på forskning från universitetet i York.
- Det går mycket snabbare att använda Virtual Time än att experimentera med den verkliga programvaran, säger Malcom Sundberg, utvecklingsansvarig för realtidsmetodik på Enea Epact.
I ett konkret fall där den verkliga programvaran bestod av 10 000 rader kod, bestod modellen av lätthanterligare 500 rader som producerades på tre dagar.
- Normalt när man bygger ett inbyggnadssystem vet man inte hur långt ens processor- och minneskapacitet räcker till, säger Malcolm Sundberg.
- Man använder verktyg som profilering för att mäta upp gränser, eller bläddrar i datablad och går på magkänsla. Virtual Time är istället en systematisk metod att angripa problemet.
Verktyget tillåter dig att laborera med modellen, köra den och till exempel få ut grafer över CPU-utnyttjande.
- Det här är en ny typ av verktyg, jag har inte sett något liknande på marknaden, säger Malcolm Sundberg.
Ett stort nordisk telekombolag finns bland dagens användare.
Möjligheter som utforskas till kommande versioner av verktyget är stöd för flerprocessorsystem och för att kunna laborera med UML-modeller i stället för konkret programvara.
Jan Tångring