Nu ska det bli ändring på det.
Sedan den första december har Pierre-Yves Fonjallaz tagit över som chef efter Magnus Breidne.
- Han hade tre jobb att sköta så det är inte så konstigt att han inte hann med KPRC.
Men inte heller Pierre-Yves Fonjallaz har några befogenheter att styra över verksamheten på KTHs fotonikinstitution eller över Acreos optoverksamhet. Och inte heller kan han ägna sig åt KPRC på heltid.
Han arbetar tre dagar i veckan på Acreo och två dagar med KPRC. Till sin hjälp har han en sekreterare på 5 procent.
- Men i praktiken blir det lite mer.
Trots det begränsade mandatet och den begränsade tiden har han inflytande över verksamheten och hunnit med en hel del. Bland annat har han arrangerat seminarier för att forskarna på KTH och Acreo ska lära känna varandra och se vilka projekt som pågår för att bättre använda resurserna i framtiden.
- När jag började, upptäckte jag att det fanns höga väggar mellan grupperna men det har förbättrats en hel del, säger Pierre-Yves Fonjallaz.
En annan sätt att öka vi-känslan är den styrgrupp på nio personer med representanter från KTH och Acreo som ska hjälpa till att dra upp riktlinjerna och samtidigt få besluten bättre förankrade internt.
Men KPRC ska också fungera som ansikte utåt, bland annat i kontakter med anslagsgivare.
- I många fall skulle varken KTH eller Acreo ha någon chans på egen hand men tillsammans blir vi slagkraftiga med över 100 forskare.
Ett bevis på det är att KPRC fått 24 miljoner från Wallenbergstiftelsen för att köpa utrustning och instrument.
Framöver planerar man för gemensamma ansökningar till bland annat Vetenskapsrådet och Vinnova.
Traditionellt har fotonikforskningen i Kista varit fokuserat på kommunikation och omfattar allt från komponenter till systemnivå. Men det finna andra områden som lockar.
- Vi vill gärna bygga upp forskning kring biofotonik. Det kan vara allt från laserkirurgi till diagnostik.
- Mycket av den kompetens som finns i Stockholmstrakten är inriktat på diagnostik och analys. Vi planerar därför att öka samarbete med Karolinska Institutet och andra institutioner på KTH.
Ett annat mål för KPRC är att generera nya företag.
- Visst finns det intressanta projekt, men det känns inte som om det är rätt tid. Det är svårt att hitta riskkapital så vi vill avvakta lite, säger Pierre-Yves Fonjallaz.
KPRC deltar också i ett av myndigheten ISAs program för att försöka locka investerare från Sydostasien till Sverige.
- Vi har redan ett litet projekt med ett företag i Korea och förhoppningsvis kan de fungera som dörröppnare för oss.
Den europeiska konferensen och optisk kommunikation, Ecoc, hålls i år i Stockholm i början av september och blir säkert en bra plattform för att marknadsföra KPRC internationellt. Organisationen står som officiell arrangör och ska bland annat ordna ett antal symposier.
Per Henricsson