JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tio stora elektronikföretag i kris

Knappt något globalt elektronikbolag har undgått effekterna av lågkonjunkturen, men några har drabbats värre än andra. Tidningen EE Times har listat tio bolag som man anser är i ännu sämre skick än andra.
EE Times lista (länk) upptar såväl halvledarbolag som EDA-företag och testutrustningstillverkare. Listan är, enligt tidningen, de tio företag som enligt dess bedömning löper störst risk för att göra stora förluster, bli uppköpta, söka konkursskydd eller på annat sätt se radikalt annorlunda ut inom ett år.

I alfabetisk ordning namnger EE Times följande bolag:

AMD. Numera ett processorbolag utan egen produktion, något som återstår att utvärdera effekterna av. Kan bolaget få stopp på förlusterna och samtidigt upprätthålla konkurrensen med Intel?

ATE-industrin. Alla tillverkare av automatisk testutrustning (ATE, Automatic Test Equipment) har problem. Bolag som Advantest, Credence, Teradyne och Verigy går med stora förluster. Hur länge kan de hålla ut?

Cadence. Den forne EDA-marknadsledaren gick med 1,8 miljarder dollar i förlust i fjol, och har bytt ut hela ledningen med dunder och brak. Första kvartalet i år såg dock inte lika dåligt ut.

Chartered. Det ryktas att den eviga trean på foundrymarknaden, Singaporebaserade Chartered Semiconductor Manufacturing, kan bli uppköpt. Senaste uppköpsryktet, som bolaget förnekade, nämnde en köpare från Mellanöstern.

Freescale. Halvledarbolaget som knoppades av från Motorola har gjort stora förluster de senaste kvartalet och är djupt skuldsatt. Visserligen har skulderna gått ner från 10 till 7,5 miljarder dollar, men bara kostnaden för att hantera de skulderna uppgår till hundratals miljoner dollar om året.

Infineon. Företaget har visserligen gjort sig av med sin DRAM-gren Qimonda, men borde enligt EE Times ha gjort det mycket tidigare. Rykten går om att företaget behöver söka statlig hjälp för att överleva.

Magma. Världens fjärde största EDA-bolag gick med en förlust på 127 miljoner dollar i fjol, på en omsättning på 147 miljoner. Enligt EE Times har rykten om uppköp cirkulerat i månader.

Renesas / NEC. De två japanska halvledarjättarna är på väg att fusionera, men att integrera dessa bolag kan bli en långdragen och komplex historia som kan kosta både pengar och marknadsandelar.

SMIC. Det kinesiska foundryt SMIC, Semiconductor Manufacturing International Corporation, gör inte mycket till vinst och behöver mer pengar för att orka investera tillräckligt mycket för att hänga med i teknikutvecklingen.

Taiwans DRAM-tillverkare. Inotera, Nanya, Powerchip, Promos och Winbond visade alla stora förluster under första kvartalet. Taiwans regering har tryckt på för mer samarbete och konsolidering, bland annat genom att bilda bolaget Taiwan Memory Co, men än så länge har det inte gett resultat.

Saknar du något bolag på listan? Kommentera gärna i rutan här nedanför.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)