Precis som Altera är Xilinx än så länge mycket förteget vad gäller detaljerna. Dessa kommer att portioneras ut i omgångar under året.
Intressantast av den information som Xilinx nu är kanske att de enklare kretsarna i nästa generation av Spartanfamiljen kommer att få samma arkitektur som Virtex.
– En gång i tiden hade de samma arkitektur men sedan divergerade de. Nu återförenar vi dem och skapar en arkitektur som är skalbar hela vägen från de minsta till de största kretsarna, säger Chuck Tralka på Xilinx.
Om produkterna kommer att heta Spartan-7 och Virtex-7 eller om Xilinx kommer att lansera ett helt nytt namn får vi veta först senare. Hur det än blir så ska förändringen gör livet enklare för kunder som vill använda kretsar från bägge familjerna att återanvända sina IP-block.
En sak som Xilinx trycker hårt på med den kommande generationen är att effektförbrukningen halveras. Det ska ske genom en räcka olika knep.
– Vi minskar effektförbrukningen utan att ge avkall på prestanda, säger Chuck Tralka.
Dels kommer den statiska effektförbrukningen att halveras med hjälp av transistorer där man byter materialet i gaten till metall, så kallad ”high-metal gate”.
Den dynamiska effektförbrukningen ska minska med 20 procent genom all mer sofistikerad klockgrindning som konfigureras via designverktyget. Dessutom har Xilinx modifierat arkitekturen något för att ytterligare få ned den dynamiska effektförbrukningen.
Sammantaget ska det här ge halverad effektförbrukning jämfört med dagens generation.
Kretsarna ska tillverkas av Samsung och TSMC. Det senare foundryt används även av Altera sedan många år tillbaka och antagligen kommer företagen att använda samma variant av 28 nm-processen.
För Xilinx är TSMC en ny bekantskap. Dagens generation av Spartan tillverkas hos Samsung medan Virtex tillverkas hos UMC.
Designverktygen ska vara klara senast till sommaren och de första samplen ska finnas framme mot slutet av året.