Fasväxlande minne för alla
Halvledarbolaget Numonyx släpper sitt första kommersiella fasväxlande minne. Minnet är tillverkat i 90 nm, rymmer 128 Mbit, finns i volym och siktar på en plats i inbyggnadstillämpningar.Minnet kommer i två varianter och är Numonyx första produkter i fasväxlande teknik (phase-change memory, PCM) som släpps på bred front . Den ena varianten är döpt till P5Q och har begåvats med ett snabbt seriellt gränssnitt (SPI). Det andra, P8P, är företagets andra generation med parallellt gränssnitt. Liksom tidigare är kretsarna tillverkat i 90 nm och rymmer 128 Mbit.
– Men detta minne kan skrivas en miljon gånger, vilket är en faktor tio bättre än tidigare generation, säger Giuseppe Crisenza.
Han nämner också att den fasväxlande tekniken gör att minnet kan skrivas omkring 300 gånger snabbare än dagens flashminnen samt att det kan skrivas bit för bit. Ett flashminne kan enbart ändras ordvis.
Nykomlingen är tänkt att användas i inbyggnadstillämpningar där Numonyx anser att just 128 Mbit i kombination med ett seriellt gränssnitt är helt rätt.
– Har man seriellt gränssnitt är det ingen vits att ha högre densitet. Inbyggda system består dessutom ofta av en mängd små minnen, DRAM och flash, som vårt minne kan ersätta. Ett fasväxlande minne kan ersätta flera andra, vilket gör att systemkostnaden minskar liksom effektförbrukningen, Giuseppe Crisenza.
Samtidigt är det ingen hemlighet att Numonyx siktar på klart finare geometrier inom en snar framtid.
Redan mot slutet av året kommer företaget att släppa prover av fasväxlande minnen i 45 nm. Då handlar det om minnen på 1 Gbit med NOR-gränssnitt som vill in i mobiltelefoner. Kort därefter, strax efter årsskiftet, ska det vara dags för ytterligare minnen i 45 nm med energisnåla (low power) DRAM-grässnitt som vänder sig till datorvärlden.
Minnet som lanseras nu matas med 3 V och klarar temperaturområdet 0° till 70°C. Temperaturkänsligheten är den fasväxlande teknikens akilleshäl.
– Men det är ett av de områden som vi har förbättrat på senare tid, säger Giuseppe Crisenza.
Tekniken bakom Numonyx fasväxlande minnen beskrevs i en tidigare artikel (länk).