20 kunder till ST:s nya styrkrets
Drygt 20 kunder har produkter på gång kring ST Microelectronics STM32-styrkrets F-2 – känd för att den använder en sorts cacheminne för flash som gör att flashminnet enligt ST Microelectronics inte längre är en flaskhals vid kodexekvering.ST Microelectroinics har adderat en sorts cacheminne till flashminnet för att kunna snabba upp exekveringen av kod därifrån. Konstruktionen kallas ART (Adaptive Real-Time memory accelerator) och innebär att F-2 kan exekvera programkod från flashminne i M3:s maxfart – 150 DMIPS i 120 MHz.
F-2 släpps i 30 olika versioner tillverkade i ST:s egen ST 90 nm-process. De olika varianterna har flashminne på mellan 128 och 1024 kbyte och SRAM på upp till 128 kbyte. 22 kronor får du betala styck för en variant med 128 kbyte flash och 64 kbyte SRAM i en LQFP64-kapsel.
I alla kretsar finns 528 byte OTP-minne (kan skrivas en gång) som kan användas för exempelvis kodnycklar eller Ethernet MAC-adress.
ST Microelectronics har låtit mäta upp den dynamiska strömförbrukningen via prestandamåttet Coremark och fått siffran 188µA/MHz vilket motsvarar 23 mA i 120MHz.
Utvärderingskort finns och provexemplaren släpps nu.
I vila kan kretsen dra 1 µA medan realtidsklockan tickar. Lika mycket energi kostar det att i vila bevara innehållet i ett EEPROM med 4 kbyte SRAM.
Kretsens 32-bitars AHB-bussmatris för parallell kommunikation har sju lager. Den kopplar samman CPU, DMA, Ethernet och USB HS med flash, RAM, FSMC och AHB- och APB-enheter. I matrisen finns två separata platser för SRAM som är åtkomliga parallellt.
Kretsen har två motorstyrningstimrar, 12 generella timrar, två 32-bitars timrar, tre 12 bitars AD-omvandlare som klarar 2 Msampls/s och en 12 bitars DA-omvandlare. Här finns också ett kryptoblock med slumptalsgenerator och stöd för AES, Triple DES, MD5 och SHA-1.
Gränssnitten inkluderar CMOS-kamera, två stycken USB full-speed OTG, en Fast Ethernet MAC med 1588-tidsstämpling och två CAN 2.0B.
Härnäst planerar STMicroelectronics att släppa sina första styrkretsar på Cortex M0 och Cortex M4.
Tekniken ART gör att programinstruktioner ofta kan exekveras från flash utan fördröjning