Inbyggnads-pc
på mobilprocessor
Israeliska Compulab har byggt en pc på Armprocessorn Nividia Tegra 2, som är en mycket kraftfull processor – för att inte säga den kraftullaste – om man talar om smartmobiler (smartphones) och pekplattor.Elektroniktidningen känner inte till någon annan inbyggnads-pc-referenskonstruktion på Tegra 2, eller på Cortex A9 överhuvudtaget, som är processorn i Tegra 2..
Compulab är intresserat av att fungera som utvecklingspartner för referenskonstruktioner för exempelvis mediaspelare, IPTV, infotainmentsystem, skyltning, spel. Eller kanske till och med för en persondator?
Compulab är också öppen för att låta den existerande designen säljs under någon annans varubeteckning.
Burken är ett landmärke i den kamp som pågår just nu mellan cpu-jättarna Arm och Intel. Intel är på jakt efter att slå sin in som mobilprocessor med sin 32-bitare Atom, medan Arm utmanar Intel på pc-sidan. Det är här Compulabs lansering hamnar. Den är en inbyggnadsplattform för tillämpningar där man idag väljer x86-lösningar.
Arm har ett stort funktionshinder – den kan ännu inte köra Microsofts operativsystem Windows. Så när Compulab i sin pressrelease lovar att Trim-Slice – som landmärket heter – stöder ”fler än ett operativsystem” direkt ur boxen, så åsyftas förmodligen bara olika distributioner av Linux, kanske inklusive Android, som tilldrar sig mycket nyfikenhet som ett generellt alternativ för inbyggnadstillämpningar.
Nvidia Tegra 2 tillhör den senaste generationen Arm Cortex A-approcessorer. Den sitter i ett dussin smartmobiler och pekplattor som lanserades kring CES-mässan i Las Vegas och ligger exempelvis över nuvarande Ipad- och Iphone-modeller i processorkapacitet. Förutom en 1 GHz Cortex A9-dubbelkärna, har Tegra 2 ett antal acceleratorer, bland annat en grafikkärna kallade Geforce ULP av Nvidias egen design – Nvidia är en grafikprocessormakare som försöker expandera till approcessormakare.
Trim Slice har 1 GB RAM, upp till 64 Gbyte SATA SSD, 802.11n och Bluetooth. Måtten är 130 x 95 x 15mm.
Beställningar tas emot från och med april. Priset är inte fastlagt, men den ska vara billigare än en pekplatta – den har ju ingen skärm. Den kommer att kunna beställas under minst fem år, lovar Compulab.