JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stefan Skarin: Standardisera på IAR

Stefan Skarin: standardisera på oss

Stefan Skarin
Recessionen gynnade verktygsleverantören IAR – att utveckla själv kostar för mycket. Om detta, om Nasdaqnoteringen, och om sin egen effekt på IAR, berättar företagets vd Stefan Skarin.
Den 3 maj dödas aktiebolaget Intoi. Ägarna får nya aktier i två av dotterbolagen: distributören Deltaco och mjukvarubolaget IAR – som Intoi konverteras till.

– Det  är ett ganska stort beslut för en styrelse och 11 000 aktieägare, säger Stefan Skarin.

– Men jag har en stor tro på fokusering. Det finns inga synergier mellan bolagen.  Deltaco och IAR är fantastiskt fina på sina meriter, men tillsammans blir det bara luddigt. Så styrelsen och ägarna är överens om att de två ska få leva på egna meriter.

IAR noteras därefter på Nasdaq OMX Small Cap.

– Framför allt ger börsnoteringen oss muskler att kunna vara mer ambitiösa. Du får tillgång till kapital, du kan använda aktien vid förvärv. Du har aktieägare som du kan fråga om mer pengar.

Nasdaq är också en sorts annonspelare.

– En börsplats gör att du kommer att kunna läsa om oss i andra media, du kommer att få ett annat intresse för aktien.

– Detta ger en synlighet hos nya kunder. Faktum är att om jag vill prata standardisering med en kund, vill jag prata med någon högre upp i organisationen än en utvecklare.

Standardisering är strategin att välja en enda plattform för alla sina inbyggnadsprojekt. Stefan Skarin förordar förstås IAR-verktygen kring utvecklingsmiljön Embedded Workbench som en trygg grund med dessa breda stöd för styrkretsar i de stora kretsfamiljerna.

– Vår kund ska kunna känna att den kan gå från 8 till 16 och till 32 bitar och kunna ha samma utvecklingsverktyg hela vägen.

Enligt Stefan Skarin är standardisering en trend. Och den fick en skjuts av recessionen.

– Vi växte 21 procent 2009. Företagen insåg att de inte kunde utveckla egen proprietär teknik. De valde en Armkärna istället och våra intäkter gick upp. De kände att de måste återanvända kod och bli snabbare med time-to-market.

Idag är 91 procent av IAR:s kunder återkommande och 65 procent använder minst två olika produkter. Det här siffror som Stefan Skarin tog fram för att försöka mäta om det fanns en standardisering kring IAR.

Han har också färskt anekdotiskt bevis: en kund som han nyss talat med gick från 16 till 32 bitar och kunde då återanvända 70–80 procent av källkoden.

En allmän trend är att 32-bitare fortsätter att dra ifrån 8- och 16-bitare. 32-bitarna står idag för 59 procent av IAR:s omsättning.

– Applikationerna växer i komplexitet. En vanlig tvättmaskin kan idag ha tre 32-bitars processorer: en för skärmen, en för motorstyrning och en som styr de andra två.

Och Arm är den som växer allra starkast.

– När man går från 16 till 32 bitar blir chipet dyrare. Men går kunden då in i Arm, låser de sig inte till någon kiselpartner. De kan säga till ST och Freescale, att de har valt Arm och nu vill de bara snacka pris.

Stefan Skarin lovar att engagemanget för Arm inom IAR är starkt och bestående.

– Vi kommer alltid att vara ett Armföretag. Arm är en trygghet i att du vet att de hela tiden driver ett teknikskifte. För kunden är det en fantastisk möjlighet – att kunna standardisera på arm.

Uppsalaföretaget IAR är inbyggnadsbranschens kanske namnkunnigaste leverantör av utvecklingsverktyg för mjukvara till styrkretsar. Stefan Skarin tog över IAR:s vd-stol i april 2009.

– Jag skulle vara här i tre månader! Nu är jag permanentad.

Han var på tillfälligt besök från moderbolaget Intoi där han drev en börsnoterad koncern.

– Men jag insåg, vilket jag inte gjort tidigare, vilken enorm potential det fanns i bolaget.

Han har suttit i ledande befattning som försäljningschef eller vd i mjukvaruindustrin i 23 år. Han inledde karriären med tio år på Oracle och var med när Oracle startade i Norden, och startade upp Oracle i Östeuropa. Därefter var han på Adobe.

– Jag är uppfostrad i en amerikansk miljö – ambitiös – det är något jag tycker amerikanarna är duktiga på – att de vill mycket.

Hur har Stefan Skarin förändrat IAR?

– Produktutveckling har kanske varit vår historik. Men vi har inte varit säljfokuserade – att verkligen slå mynt av det vi gör.

– Men jag spenderar också mycket tid med produktgänget. Innovation är ledord som jag tidigt kände att jag vill ha.

Här kommer självkritik.

– IAR har inte varit innovativa på många år. Vi har gjort det vi bordat göra. Men vi har inte varit innovativa.

Stefan Skarin sätter sig ner med ingenjörer ibland – kunder – och frågar vad han kan hjälpa till med.

– Det händer i princip aldrig att de klagar på produkten. Jag har varit branschen i 20 år och det är väldigt ovanligt att man inte passar på att ta med sig en lista med problem när man får en chans att träffa vd:n. Men det händer aldrig här.

Istället får IAR önskelistor om hur IAR ska kunna vidareutvecklas.

– Och det är det du ser i vår roadmap nu. Mer funktionalitet, optimering. Ease of use nämns nio gånger av tio. Ni är duktiga, men kan göra mer, får jag höra.

Nyadanandet på kundens begäran har under 2010 handlat om ett komplett stöd för språket C++, tracefunktionlitet, en Eclipseversion av Embedded Workbench. Och Power debugging – strömförbrukning direktnoterad i programtrace-loggen – som fått flera utmärkelser under året. I produktplanen är vidareuteckling för allt detta inprickat för kommande år.

Ambitionen för 2011 är att omsättning och vinst ska öka.

– Den svenska valutan är en utmaningen. Snittkursen 2010 var högre än 2011. Mäter du i kronor vore det fantastiskt om vi nådde 20 procent. Men i lokal valuta kommer vi att nå det.

– Tittar du på antal licenser kommer vi att nå 20 procent. Tittar du på tillväxten i 32-bitars kommer att nå högre än 20 procent.

2010 anställdes 10 personer, en blandning av support och sälj.

– I år vrider vi upp kranarna lite vad gäller resurser till sälj och marknad. Vi går från 132 till 142 anställda. Men vi ska också anställa minst två utvecklare till.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)