JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dyrare halvledare efter jordbävningen

Jordbävningen i Japan som skadade flera halvledarfabriker väntas paradoxalt nog öka världens totala halvledarförsäljning. Prishöjningar kompenserar mer än väl för produktionsbortfallet, om man får tro analyshuset Isuppli.
Höjda prognoser för halvledarförsäljningen brukar vara goda nyheter. Men när analyshuset IHS Isuppli nu säger att årets tillväxt nog snarare blir 7 procent än 5,8 procent, som tidigare sagts, så beror det enbart på höjda priser som resultat av jordbävningen i Japan. Kunderna får helt enkelt betala mer för färre kretsar.

Att inte förändringarna i utbud och efterfrågan blir ett nollsummespel förklarar analytikerna med logistikproblem och oro på marknaden. Det gäller i synnerhet DRAM, där IHS Isuppli tror att helårsförsäljningen nu kommer att minska med 4 procent i stället för som tidigare predikterat 10 procent. Förändringen beror enligt analytikerna enbart på prishöjningar under de senaste veckorna, som konsekvens av ovissheten efter jordbävningen.

När det nu gått nästan en månad sedan den japanska jordbävningen och tsunamin, som dödade minst 10 000 människor och förstörde en kärnkraftsanläggning, kan effekterna åtminstone för halvledarindustrin summeras ganska väl. De allra flesta halvledarfabriker är åter i drift, må vara med vissa störningar främst beroende på instabil elförsörjning.

Freescales anläggning i Sendai ser ut att bli den enda halvledarfabrik som stänger permanent på grund av jordbävningen. Företaget hade planerat att stänga den till nyår, och konstaterar att skadorna som uppkom i jordbävningen skulle ta så lång tid och kosta så mycket pengar att åtgärda att det inte skulle vara någon idé. Freescale flyttar istället produktionen till andra fabriker. Och lovar därtill att de 600 anställda får betalt året ut, utöver de avgångsvederlag som tidigare förhandlats fram.

Ett stort orosmoln kvarstår dock för halvledarindustrin – tillgången på kiselskivor. Tillverkaren Shin-Etsu, vars fabrik i norra Japan stod för 20 procent av världsproduktionen av denna grundläggande halvledarråvara, har inte fått igång produktionen och någon prognos för när det ska ske finns inte heller.

Analytiker på Morgan Stanley räknar med att jordbävningen gör att Japans tidigare spådda BNP-tillväxt på 2 procent i år förbyts till en tillbakagång på 3 procent. På global basis tror Morgan Stanley att effekterna av jordbävningen innebär en minskning av tillväxten med 0,5 procent, till 3,8 procent.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)