JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Thunderbolt sitter i sladden

Ifixit thunderbolt copperThunderbolt
sitter i sladden

Sajten Ifixit har öppnat kontaktdonet till en thunderboltkabel och hittat 12 kretsar. Elektroniktidningen förklarar fyndet: Thunderbolt kräver aktiva kablar både över koppar och fiber.
Hela 450 kronor kostar den enda kabel som idag finns att köpa för Apples och Intels gränssnitt Thunderbolt. Det höga priset beror på att den innehåller kretsar som gör signalkonditionering.

Thunderbolt är ett gränssnitt som transporterar displayport- och PCI Expresstrafik över en gemensam kabel med hög bandbredd, låg latens och inbyggd synkronisering mellan seriekopplade enheter.

Gennum GN2033Sajten Ifixit har öppnat kontaktdonen i Apples dyra kabel och hittat 12 chips vardera i dem. Huvudkretsen är transceivern GN2033 från Gennum. Den är exklusivt tillverkad för just detta ändamål: att sitta i kontaktdon för Thunderbolt och göra signalkonditionering.

Det är den höga datatakten – 10 Gbit/s per riktning – som kräver en aktiv kabel för Thunderbolt över koppar. Konditioneringen betyder också att koppartråden kan göras tunn.

GN2033 ägnar sig enligt Gennum åt förstärkning och signaldetektering och stöder upp till fem meter långa kablar. Apples sladd är två meter. Intel har i faktablad angett tre meter som en övre gräns för Thunderbolt över koppar.

Dagens Thunderbolt går över kopparkabel. Men senare i år släpps enligt planerna Thunderbolt över fiber. Också då kommer kabeln att innehålla aktiv elektronik, dock av annat slag.

ThunderboltOm du har en Macbook Pro eller en Imac med Thunderbolt idag, blir det enkelt för dig att uppgradera till fiber. Du byter bara ut sladden. Konverteringen mellan ljus och elektricitet sker nämligen i kontaktdonet. Där kommer det att sitta komponenter från Intel byggda i kiselfotonik – den teknik som gör att konsumentelektronik nu får råd att ta steget till att använda fibertransport.

Den viktigaste tekniska nymodigheten i Thunderbolt sitter alltså i fibersladden, som ännu inte lanserats. Thunderbolt kräver också en styrkrets för sin implementering vars huvuduppgift är att fusionera PCI Express och Displayport till en enda ström av data.
 
Sony lanserade i veckan en laptop med ett fibergränssnitt byggt på teknik från Intel med partners. Det gränssnittet – som hittills inte ens har ett namn – är dock inte kompatibelt med Thunderbolt: det har fel kontaktdon till att börja med. Under ytan använder det förmodligen Intels styrkrets och Intels optiska komponenter – som Sony alltså hunnit före Apple med att ta i bruk.

Hittills är Apple ensam datortillverkare att ha annonserat intresse för att använda Thunderbolt. Och i andra änden av 450-kronorssladden finns det i dagsläget endast en produkt att sätta: en RAID-hårddisk från Pegasus, som levereras utan sladd.

Tidningen Ars Technica varnar därför för att Thunderbolt kan röna samma öde som Firewire, som hade bättre prestanda än USB, men delvis föll i konkurrensen på att den var för dyr att implementera och licensera. Den blev därmed en nischprodukt.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)