JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Håkan Ekengren: Skapa hängrännor mellan stuprören

Håkan Ekengren: Skapa hängrännor mellan stuprören

– Sverige är världsmästare på att dela in verksamhet i stuprör. Kan vi skapa ett system där vi mellan stuprören hänger upp ett antal hängrännor så tror vi att vi kan få mer effekt från vår innovationskraft, sa statssekreterare Håkan Ekengren i sitt inledningstal på mässan SEE i Kista idag.
Den innovationsstrategi som regeringen presenterar i höst, plus den kommande forsknings- och innovationspropositionen, kommer att gynna elektronikindustrin menar Håkan Ekengren.

– Trots ett tufft ekonomiskt klimat vill vi prioritera forskning, både på universiteten och den tillämpade forskningen, liksom kontakten mellan industrin och lärosätena, konstaterade han.

Och det är här hängrännorna kommer in. För enligt Ekengren är stuprörstänkandet ett stort bekymmer, både inom statsapparaten och i näringslivet.

– Vi är dåliga på att använda innovationskraften på ett riktigt bra sätt. Så hängrännorna kommer att ha stor vikt i den nationella innovationsstrategi som regeringen presenterar i höst, berättade han.

Så mycket mer om innehållet i strategin ville han annars inte förtälja, inte heller några detaljer om innovations- och forskningspropositionen. Men som den politiker Håkan Ekengren är – han jobbar direkt under näringsminister Annie Lööf och är liksom hon centerpartist – var det knappast förvånande att han därtill poängterade vikten av starka statsfinanser.

– I förhållande till omvärlden, i synnerhet övriga Europa, har vi väldigt bra statsfinanser. Ordning och reda i ekonomin är definitivt en konkurrensfördel, som vi måste värna om.

En annan historisk konkurrensfördel är den svenska öppenheten, menar han. Människor, varor och pengar kan relativt fritt flytta över Sveriges gränser, vilket i grunden är gynnsamt.

– Men det gör oss också väldigt sårbara. Och i det perspektivet jobbar regeringen med att skapa bättre förutsättningar för företagande i Sverige. För det är företagande som bygger välstånd - företag med bra resultat på sista raden. Det har vi idag. Fast vi kan förstås inte luta oss tillbaka för det, konstaterade Ekengren.

Tvärtom finns många länder som tenderar att springa snabbare än Sverige. Indien, Kina och Brasilien har visat upp tillväxtsiffror som legat kring 7-10 procent de senaste åren. Så om konkurrenskraften ska bibehållas på 10-15 års sikt krävs nya åtgärder.

– Vi har halkat efter när det gäller utbildning. Våra ungdomar måste kunna matcha internationella aktörer. Det är en utmaning vi verkligen måste ta till oss, sa han självkritiskt.

– Det måste också vara gynnsamt att investera i Sverige. Och vardagen för företagare måste bli enklare - vi vill att företag ska få ett tydligt och professionellt bemötande när de kontaktar myndigheter.

Håkan Ekengren konstaterade att kredittiderna är ett stort problem för många företagare, inte minst i elektronikbranschen. Men menar att vi i Sverige ändå är någorlunda lyckligt lottade.

– Här i Sverige tar det i genomsnitt 35 dagar att få betalt för en faktura. Ta Grekland som motexempel - där tar det i snitt 110 dagar att få betalt från ett företag, och 168 dagar att få betalt från offentlig sektor. Kreditfrågan är jätteviktig för kassaflöde och likviditet, och det jobbar vi med, både nationellt på på EU-nivå.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)