JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsemi slår ett slag för inbyggd säkerhet

Microsemi slår ett slag för inbyggd säkerhet

Amerikanska Microsemi lanserar sin andra generation Smartfusion, en familj flashbaserade FPGA-kretsar. Säkerhet, tillförlitlighet och låg energiförbrukning är slagorden.
När Microsemi – tidigare Actel – gör FPGA:er är det en flashbaserad process som är själva basen.

– Vi är det enda företaget i världen som gör FPGA:er som inte är SRAM-baserade. Alla andra kretsar måste ladda in sin information från ett SRAM. Därmed kan de inte ha inbyggd säkerhet om de inte adderar batteristöd, vilket är rätt dyrt, säger Paul Ekas, marknadsansvarig för SoC-produkter på Microsemi.

När företaget nu släpper Smartfusion2 är det just säkerheten i en tillämpning som är ett av de starkare försäljningsargumenten. Förutom att kretsen innehåller den populära 32-bitars M3-kärnan från Arm, DSP-block, 64 kbyte SRAM och 512 kbyte icke-flyktigt minne, har den också en mängd inbyggda säkerhetsfunktioner.

–  I alla kretsar har vi inbyggd säkerhet som skyddar mot exempelvis manipulering, kloning, reverese engineering och förfalskning. Dessutom är kretsarna DPA-säkra, säger Paul Ekas..

DPA står för Differential Power Analysis. Vid DPA-attacker används statistiska metoder för att extrahera information genom att mäta energiförbrukningen när en krets används.

–  Kretsarna är således som klippta och skurna för realtidstillämpningar som kräver väldigt hög säkerhet. Ett typexempel på tillämpning är betalsystem som man måste kunna uppgradera på ett säkert sätt ute på fältet, säger Paul Ekas.

Samtidigt påpekar Microsemi att den nya kretsfamiljen har extremt låg energiförbrukning. Den statiska effektförbrukningen ligger på 10 mW i aktivt läge. I ett så kallat frysläge sjunker effektförbrukningen till 1 mW.  Att gå in i eller ut ur ett frysläge tar 100 µs, enligt företaget.

En orsak till den lägre energiförbrukningen är att den nya generation Smartfusion tillverkas i en 65 nm-process, istället för som tidigare i 130 nm.  

Nykomlingen kommer med mellan 5 k och 120 k uppslagstabeller (LUT). Likaså finns PCI Express-gränssnitt med 5G Serdes samt styrenhet för DDR2/DDR3. Efter processkrympningen ingår däremot inte längre några integrerade analoga byggblock. Åtminstone inte än så länge.

– Det är väldigt svårt att integrera analogt när man skalar, speciellt om vi skalar ytterligare. Men vi har analogt med i vår plan och vi tittar på hur man kan realisera det i framtiden. Vi utvärderar både monolitiska och icke-monolitiska alternativ, säger Paul Ekas.

Den första kretsen i Smartfusion2-familjen, kallad M2S050T, samplar nu medan större volymer beräknas komma i början av nästa år.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)