JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rönnskär – slutstationen för din mobil

rönnskär e-kaldoRönnskär – slutstationen för din mobil

Det är stor chans att din nya dator eller smartmobil kommer att sluta sina dagar i Bolidens nya jätteugn i Rönnskärsverken utanför Skellefteå. Företaget har investerat knappt 1,3 miljarder kronor i anläggningen som smälter ner kretskort för att återvinna koppar, guld och andra värdefulla metaller.
Den nya ugnen kan processa 75 000 ton elektronikskrot per år, skrot som ska omvandlas till 14 500 ton koppar per år plus 32 ton silver och 2 ton guld. Dessutom återvinns mindre mängder palladium, platina och rodium. Ser man istället till pengarna är det ädelmetallerna som utgör det största värdet.

– Vi har använt oss av elektronikskrot sedan 1980 som en av källorna för vår råmaterialförsörjning och vi ser att marknaden växer tack vara WEEE-direktivet och att man stimulerar insamlingen av elektronikskrot, säger Roger Sundqvist som är platschef på Rönnskärsverken.

Boliden har en egenutvecklad teknik för att processa de krossade eller malda kretskorten i en så kallad Kaldougn. Själva kärlet är cirka sju meter långt och två och en halv meter i diameter. Man fyller på med 35 ton elektronikskrot per gång och värmer sedan upp kärlet så att plasten och andra organiska material börjar brinna.

Under processen tillsätts slaggbildare som gör att järn och aluminium kan avskiljas. Efter 3 till 3,5 timmar återstår den så kallade svartkopparn, en smälta med 70-procentigt kopparinnehåll. Den tappas ur för vidare processning. Och sedan är det bara att börja om.

Vid förbränningen i ugnen kan det bildas dioxiner och i äldre elektronik kan det bland annat finnas kvicksilver.

– Vi har en tvåstegs rökgasrening av absolut bästa kvalitet så vi har inga problem med de tuffa krav som svenska myndigheter ställer, säger Roger Sundqvist.

Energirest blir värme eller el

Även om man behöver tillföra en del energi för att få ingång varje batch så genererar processen mer energi än vad som tillförs. Överskottet används som fjärrvärme eller för elproduktion.

Av råvaran kommer 20 procent från Skandinavien, 70 procent från övriga Europa och resterande 10 procent från resten av världen. Leverantörer är återvinningsföretag, bland annat Stena och Kuusakoski.

Återvinningsföretagen har avtal med kommuner och andra företag för att samla in och behandla elektronikskrot. Större apparater plockas isär för att skilja ut till exempel höljen av plast och plåt. Det som blir kvar tuggas ned och körs sedan i en magnetseparator som tar bort järn. I ett andra steg avlägsnas metalliskt aluminium.

Tar man en kasserad dator är kretskortet mindre än 10 procent av vikten, för en tv är det ändå mindre. Av själva kretskortet utgör kopparn runt 20 procent av vikten medan silvret är 500 till 600 gram per ton och guldet 10 till 200 gram per ton. Som jämförelse kan nämnas att guldgruvorna i Sydafrika har en snitthalt på 13 gram per ton.

Den nya ugnen med kringutrustning har kostat knappt 1,3 miljarder kronor och ska betala tillbaka sig på fyra år, är dimensionerad för 75 000 ton per år. Sedan tidigare finns en ugn på 40 000 ton. Totalt kan Boliden alltså processa runt 120 000 ton elektronikskrot per år.

– Som kuriosa har jag räknat på min egen telefon och vi skulle kunna återvinna två miljoner telefoner per dag.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)