I dag blev det klart att Energimyndigheten släpper till 108 miljoner kronor till Sveriges vassaste solenergiforskare. Tre av de sex forskningsprojektet finns i Uppsala och de får också största biten av kakan.
I fem av de sex forskningsprojekten som nu får stöd utvecklas teknik för nya typer av solceller som ska kunna göras billigare, mer flexibla och mer effektiva än dagens solceller.
I det sjätte projektet, som leds av den kände solenergiforskaren Stenbjörn Styring i Uppsala, ska man bygga två typer av apparater där solenergi kan omvandlas till bränsle.
Den ena apparaten bygger på artificiell fotosyntes och i den andra är det mikroorganismer som producerar bränslet.
Läs mer om respektive forskningsprojekt längre ned i artikeln.
Energimyndigheten planerar en andra utlysning om solenergiteknik under 2013 med sikte på att knyta ihop industri och forskning ytterligare i samfinansierade projekt.
Solenergiteknik omfattar också modulutveckling, kraftelektronik och andra kringkomponenter.
Här är de sex projekt som fått bidrag:
1. Direkta processer för solbränsle – från naturlig till artificiell fotosyntes.
Projektledare Stenbjörn Styring, Uppsala universitet. Beviljas 34 miljoner kronor under fyra år.
Apparater som omvandlar solenergi till bränsle finns ännu inte men Uppsalaprojektet kan föra forskningen närmare detta mål.
2. Molekylära solceller för förnybar energi.
Projektledare Anders Hagfeldt, Uppsala universitet. Beviljas 29,2 miljoner kronor under fyra år.
Projektet är ett samarbete mellan Uppsala universitet och KTH och involverar även Swerea IVF och företaget Dyenamo. I projektet ska olika typer av molekylära solceller utvecklas.
3. Ångström Thin Film Solar Center.
Projektledare Marika Edoff, Uppsala universitet. Beviljas 17 miljoner kronor under fyra år.
I projektet kommer forskarna fortsätta utvecklingen av tunnfilmssolceller både av det etablerade materialet CIGS (koppar, indium, gallium, selen), samt av det nya alternativet CZTS (koppar, zink, tenn, selen).
4. Tryckta flexibla organiska solceller.
Projektledare Olle Inganäs, Linköpings universitet. Beviljas 9 miljoner kronor under tre år.
I projektet ska forskarna arbeta med metoder för att tillverka en ny typ av solceller av plast, även kallade organiska solceller. Solcellerna kan tryckas med liknande tekniker som används för att tillverka tidningar i en mycket snabb och billig process.
5. Fotonfission och -fusion: Bortom gränsen för konventionell solenergiteknik.
Projektledare Bo Albinsson, Chalmers tekniska högskola. Beviljas 9 miljoner kronor under tre år
Projektet ska utveckla teknik som möjliggör att energin från en större del av ljusspektra i det instrålade ljuset tillvaratas. På så vis är det möjligt att med bibehållen effekt reducera behovet av solbelyst yta med mer än 50 procent motsvarande en fördubblad verkningsgrad
6. Nanotrådsbaserade solceller för realisering av billig förnybar energi.
Projektledare Lars Samuelson, Lunds tekniska högskola. Beviljas 9 miljoner kronor under fyra år.
Projektet syftar till att utveckla solceller med hög verkningsgrad till rimliga produktionskostnader genom att använda nanotrådar av III-V-halvledare. Projektet drivs i samverkan med företaget Sol Voltaics.